Животът в Калифорния става все по-труден

60% от жителите на Калифорния харчат над 2/3 от приходите си за наем. В големите градове като Сан Франциско и Лос Анджелис наемът за една стая може да достигне 1500 евро. Заради коронавируса мнозина трупат дългове.

"Положението с бездомниците в Калифорния беше много тежко и преди кризата с коронавируса. Но пандемията изостри още повече този проблем", казва Пол Ланктот от правозащитната организация LA Tenants Union, която представлява интересите на наемателите на жилища. От началото на кризата с коронавируса жителите на Калифорния все по-трудно се справят с месечните си плащания за наем, ток и т.н., уточнява той. 

Убиха българин в Сиатъл

В Калифорния плащането на наема може да бъде забавяно с до шест месеца, а принудителните опразвания на жилища на тази основа са забранени. Но проблемът е, че наемите се трупат, а те все пак не се опрощават, казва Ланктот. "Има хора, които от шест месеца не са си плащали наема. Абсурдно е да се смята, че след половин година те ще намерят пари, за да си уредят забавените плащания плюс актуалния наем, особено ако останем в плен на пандемията", казва той.

Кои са най-засегнатите?

Пол Ланктот разказва още, че около 60% от калифорнийците харчели за наем повече от 2/3 от месечния си доход.

Животът в този щат е много скъп, особено в големите метрополии като Лос Анджелис и Сан Франциско, където наемът за една стая може да достигне и 1500 долара. 

Най-тежко засегнати от това са тъмнокожите или латиноамериканците, става ясно от съвместно изследване на радио NPR и Харвардския университет. Представителите на тези две общности в САЩ са сред най-нископлатените групи в обществото, често нямат постоянна работа и са застрашени от безработица.

Точно тези хора сега са особено затруднени да плащат наемите и ипотеките си, казва професорът от Харвард Дейвид Уилямс. "Средностатистически погледнато, на всеки долар, с който разполага едно бяло американско домакинство, отговарят 10 цента в едно домакинство на тъмнонокожи, а в това на латиноамериканци - 12 цента. Ето защо не е чудно, че тези хора имат най-много проблеми в сегашната пандемия", добавя той.

Последици и за наемодателите

Принудителните опразвания на жилища може и да са забранени, но ги има, твърдят правозащитниците от LA Tenants Union. Това се отнася най-вече за хора, които пребивават нелегално в САЩ или такива, които не говорят добре английски. Те не знаят какви права имат и са склонни да се подчинят и да се изнесат от жилището, казва Ланктот. По думите му обаче проблемът е още по-комплексен, защото сегашната ситуация засяга и много от частните наемодатели. Според брокерката на недвижими имоти - германката Марли Темпъл, която от дълги години живее в Лос Анджелис, някои собственици на жилища срещат трудности да плащат ипотеката си.

Наша сънародничка разкри как се справят САЩ с коронавируса

Тя познавала наемодатели, които признават, че са склонни да държат жилищата си празни, вместо да пускат наематели в тях, които не си плащат наема и които не могат да изхвърлят на улицата. 

Рекордно високи наеми

Последиците от всичко това са видими: все повече жилища стоят празни, а високите наеми в Южна Калифорния бият всякакви рекорди. Кризата, породена от сегашната пандемия, доведе дотам, че наемодателите преценяват вече много щателно кандидат-наемателите, а някои дори изискват предплащане на наема за шест месеца напред.

"От април насам наемите изобщо не са поевтинели, а еднофамилни къщи се намират изключително трудно, тъй като търсенето е огромно", казва Марли Темпъл.

Тя добавя, че и преди пандемията кризата с бездомниците и жилищната криза са били сред най-сериозните проблеми на Калифорния. "Сега обаче е още по-тежко", добавя Темпъл.

Коментари

 1. 2020.09.28 | 18:41
  a kakvi 1500$ be nali sum IT spicialist be ,za men po 15 000 a na vas po 1500$ do gore po specialistite 8em ste mai
 2. 2020.09.28 | 17:00
  Най- хубавото на капитализма е, че никой не те задължава да плащаш сметките на други хора. Всеки сам се оправя. И така е редно.
 3. 2020.09.28 | 16:30
  такава е структурата на демокрацията- от десет 1ще е добре, останалото ще са измикяри на социални, какви ще са децата на измикярите?- мързеливи и гнусни, какви да са ...мързеливи до края на дните си
  1. 2020.09.28 | 16:56
   тая дума "демокрация" маскира думата капитализъм. живеем в капитализъм. за едни ще има много, за други малко.
 4. 2020.09.28 | 14:16
  американската мечта.като им намалеят кражбите от цял свят, влизат в икономическа криза и започват да те занимават с правата на гейове и 32 пола. на който не му харесва да иде на гей парада на гордостта.
  1. 2020.09.28 | 15:35
   БВП на Русия за 2019 - 1,64 трлн $. Бвп на Калифорния за 2019 - 3,2 трлн $
  2. 2020.09.28 | 15:00
   АУУ ТАКА ЛИ БЕ, БКП ИДИОТ ХАХАХА
 5. 2020.09.28 | 15:00
  А ТУКА Е МНОГО ДОБРЕ ЗАРАДИ БКП!
 6. 2020.09.28 | 14:58
  Не, че ме интересува особено, но "1500 евро" или "1500 долара" последно?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет