САЩ наложиха санкции срещу главния прокурор на Международния наказателен съд

САЩ наложиха санкции на главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Фату Бенсуда, защото нейната институция продължава да разследва американски граждани, обяви държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от ДПА.

В санкционния списък е добавена и Пакисо Мочочоко, шеф на отдела за юрисдикция, допълване и сътрудничество към МНС, за оказваното от нея "съществено съдействие" на Бенсуда.

Първият дипломат на САЩ, окачестви съда, чиято юрисдикция не е призната от страната му, като "напълно сринала се и корумпирана институция".

Няма да търпим незоконните опити (на МНС) да включи американци в своята юрисдикция, подчерта Помпейо на пресконференция.

ЕС се обяви в защита на Международния наказателен съд след заплахата на САЩ

Той съобщи още, че са наложени визови ограничения за няколко човека, подпомагали разследванията на съда срещу американски войници.

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде указ за налагане на санкции срещу представители на МНС, участващи в разследвания на евентуални военни престъпления в Афганистан, извършени от американци. Указът позволява блокиране на авоарите в САЩ на сътрудници на съда.

Коментари

  1. 2020.09.03 | 12:16
    I NA MEN AMERIKANCITE NALOJIHA SANKCIA .
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет