Шефът на Пентагона: САЩ се стремят да увеличат военното присъствие на източния фланг на НАТО

САЩ се стремят към засилване на военното присъствие на източния фланг на НАТО, заяви шефът на Пентагона Марк Еспър на ежегодния форум по сигурността на института Аспен, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Еспър заяви, че решението за изтегляне на 11 900 американски войници от Германия и предислоцирането на част от тях в Белгия и Италия е било взето в рамките на по-общ стремеж към повишение на боеспособността на алианса.

"Що се отнася до Русия, ние естествено разполагаме сили по на изток към най-новите членове на алианса. Виждаме, че расте числеността на силите, изпратени на ротационен принцип в района на Черно море, по-специално в Румъния", добави министърът на отбраната на САЩ.

"Също така се стремя към увеличаване на силите на североизточния фланг, в балтийските страни и Полша", каза Еспър и напомни, че миналата седмица е било постигнато споразумение с Варшава за изпращане на допълнителни 1000 американски военни в Полша.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че готовността на Полша да предостави своя територия за военна инфраструктура на други страни и съюзи като НАТО е заплаха за Русия.

САЩ съгласуваха с Полша изпращането там на още 1000 американски военни, съобщи шефът на Пентагона

Последователното придвижване на военната инфраструктура на НАТО към руските граници принуждава Москва да предприеме необходимите за обезпечаването на сигурността на Русия мерки, добави Песков.

Еспър каза, че подкрепя версията за злополука като причина за експлозиите в Бейрут във вторник, противно на вчерашното изявление на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, че военни експерти са му казали, че става дума за бомба, предаде Франс прес.

"Информирам се за случилото се. Повечето хора смятат, че това е злополука, както беше съобщено", каза Еспър.

Във вторник вечерта Тръмп заяви, че смъртоносните експлозии в Бейрут "приличат на ужасен атентат". "Срещнах се с генералите ни и изглежда не е било индустриална злополука. Според тях изглежда е било атентат, било е бомба", каза Тръмп.

Коментари

  1. 2020.08.06 | 11:59
    Това защо го правите? Непрекъснато провокирате Русия. Създавате и пробреми на малките държави, включително и България, граничещи с Русия.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет