Какво мислят българите за ЕС и НАТО?

  • 26 юни 2020 18:05

  • 1284
  • 3
Какво мислят българите за ЕС и НАТО?
© Pixabay

През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС . Това сочи проучване на "Екзакта Рисърч".

71% от участвалите в националното представително изследване на Екзакта от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19% не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството на страната ни.  96% от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП.

Снимка: exacta

Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, регистрираме критичност към Брюксел над средната за страната.

От края на миналата година досега с 4% нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60%, а 25% не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение регистрираме сред избирателите на БСП – едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

 

Променят системата за прием на нови членки в ЕС

Снимка: exacta

През последната година регистрираме известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти /ВМРО и НФСБ/. Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и  НАТО. Участието им в управлението на страната „работи” за промяна на нагласите на електората им. Допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1284 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Питали ГЕРБ

2020.06.30 | 21:19

3
Колко процента от гражданите на България гласуваха за тази партия---около 17%от населението на държавата.!
отговор

2020.06.27 | 08:38

2
Мен не са ме питали! НЕ ОДОБРЯВАМ!!!!
МАДАР ФАКАР

2020.06.26 | 18:57

1
ЮЕСА !

Добави коментар

Водещи новини