Шефовете на "Гугъл", "Амазон", "Фейсбук" и "Епъл" се явиха на изслушване в американския Конгрес

  • 30 юли 2020 07:25

  • 919
  • 2
Шефовете на "Гугъл", "Амазон", "Фейсбук" и "Епъл" се явиха на изслушване в американския Конгрес
© Getty Images/Guliver

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на четири от най-големите американски технологични компании, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Главните изпълнителни директори на "Фейсбук", "Амазон","Алфабет" и "Гугъл" и "Епъл" - Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Сундар Пичай и Тим Кук осъществиха видеоконферентна връзка с конгресмените от антитръстовата подкомисия при Камарата на представителите заради пандемията от коронавируса.

(Getty Images/Guliver - Безос)

Във встъпителните си думи на изслушването конгресменът демократ Дейвид Сисилини, председател на антитръстовата подкомисия, остро разкритикува четирите корпорации, предаде БТА.

"Те имат прекалено много власт", подчерта Сисилини и допълни, че тези компании "имат мотиви и възможност да злоупотребяват с тази власт".

Изпълнителните директори представиха на вниманието на конгресмените голямо количество информация за степента на конкурентност на пазарите, в които действат компаниите, за стойността на иновациите на компаниите и за услугите, които те предоставят на потребителите. Те обаче изпитаха известни затруднения при даването на отговори за бизнес практиките на компаниите.

Конгресмените ги изтъкнаха пред тях и опасенията си във връзка с предполагаемите политически пристрастия на технологичните гиганти, с въздействието им върху американската демокрация и ролята им в Китай.

Най-тежките въпроси за "Гугъл" и "Амазон" бяха във връзка с обвиненията, че двете компании използват платформите си, за да събират информация за конкурентите си по начин, който им дава нечестно преимущество на пазара.

Изпълнителният директор на "Амазон" Джеф Безос, който за първи път се явява на изслушване пред Конгреса, заяви, че не може да гарантира, че компанията му не е използвала информацията на продавачи, ползващи платформата на "Амазон", за да произведе продукти, конкуретни на техните - твърдение, което досега бе опровергавано от компанията и от нейните ръководители.

(Getty Images/Guliver - Безос)

Изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай се опита да защити компанията си от обвиненията на Сисилини, че тя използва доминиращото положение на търсачката си, за да краде идеи и информация от други уебсайтове и за да манипулира резултатите в търсачката си, за да тласка потребителите към по-голямо потребление на дигиталните услуги на "Гугъл". Пичай на няколко пъти каза, че "Гугъл" се опитва да предоставя най-полезната и релевантна информация на стотици милиони хора.

Докато демократите се фокусираха върху проблемите с конкуренцията на пазара, няколко конгресмени републиканци изразиха недоволството си от това, че големите технологични компании цензурират консерваторите. Републиканците изразиха и опасенията си от бизнес дейността на компаниите в Китай.

Джеф Безос печели милиарди от рекордните котировки на Амазон

Преди заседанието в Конгреса американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че Конгресът трябва да предприеме действия срещу технологичните компании. Тръмп, които имаше сблъсъци с няколко от най-големите технологични компании, заплаши вчера да предприеме действия срещу тях, ако Конгресът не направи необходимото за постигане на справедливост.

През юли 2019 г. стана ясно, че американските власти се готвят да започнат мащабно разследване срещу четирите компании за проверка на възможни техни нарушения на антимонополното законодателство.

По данни на Ройтерс, пълномощията в хода на разследването ще бъдат поделени между федералната търговска комисия на САЩ, която взе под свой надзор "Амазон" и "Фейсбук", и министерството на правосъдието, което обследва "Епъл" и "Гугъл".

Заедно с това, собствено разследване обявиха демократите в камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
919 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.07.30 | 15:22

2
Аре де...що не писахте че в Америка ограничават свободата на словото. Нали вдигахте джангъра щото Турция поиска от тия "гиганти"да отворят офиси в страната си,и да плащат данъци. Както си плаща всяка нормална фирма. А тия печелят милиарди от реклами а не плащат нищо. Впрочем и България трябва да приеме такъв един закон. Най малкото грубия език в социалните медии ще изчезне(щото не е нормално да можеш да псуваш някого безнаказано пред целия свят,щото уж си анонимен. Но отнасяш солена глоба,ако го направиш на улицата,пред един-двама свидетели.
колкото

2020.07.30 | 09:01

1
колкото и да са големи ги викат от време на време на килимчето да не забравят кой е големия началник

Добави коментар

Водещи новини