В САЩ тестват обновения Боинг 737 Макс

Федералната авиационна администрация на САЩ започна серия от изпитателни полети на обновения Боинг 737 Макс.

Най-продаваният самолет на компанията беше приземен миналата година, след като за 5 месеца станаха 2 катастрофи с близо 350 жертви.

Решението предизвика сериозна финансова криза за производителя, а съдебните дела, заведени от семействата на жертвите, повдигнаха и въпроси за това как Боинг и американският регулатор, Федералната авиационна администрация (FAA), провеждат процеса на одобрение за безопасност.

Тестовете ще продължат няколко дни и трябва да покажат как работят преработените системи, включително и ревизираната версия на софтуера за контрол на полета, който е смятан за основна причина за двата смъртоносни инцидента.

"Боинг" съкращава 6 770 свои служители в САЩ

Предположенията са, че оригиналната система е отменила командите на пилотите и е принудила и двата самолета да катастрофират.

Изпитанията многократно бяха отлагани през последната година,тъй като инженерите и регулаторите констатираха допълнителни проблеми, свързани с безопасността, отбелязва БНР.

Сега дори системите да работят добре, според специалистите ще са необходими още месеци на допълнителни проверки. Ако всичко премине успешно, очакванията са до септември Боинг 737 Макс да бъде сертифициран и отново да бъде пуснат да лети.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет