Улиците на американските градове днес са по-спокойни

  • 03 юни 2020 19:00

  • 854
  • 1
 Улиците на американските градове днес са по-спокойни
© Getty Images

Улиците на американските градове днес са по-спокойни в сравнение с последните дни, когато избухнаха съпроводени с насилие протести срещу смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал при полицейско задържане, предадоха БТА и Асошиейтед прес.

По-спокойната обстановка през изминалата нощ в Ню Йорк и други американски градове вероятно се дължи на по-ранния полицейски час и усилията на някои протестиращи за пресичане на вандалските действия и грабежите.

Към тази сутрин арестите, извършени откакто смъртта на Флойд на 25 май в Минеаполис предизвика прояви на вандализъм, палежи и стрелба из цяла Америка, надхвърляха 9000.

Съобщава се за общо най-малко 12 жертви, макар че в много от случаите обстоятелствата около смъртта им все още се изясняват.

Хиляди се събраха в Лондон, за да протестират срещу смъртта на Джордж Флойд

Във Вашингтон, където властите наредиха на хората да опразнят улиците още преди залез слънце, хиляди демонстранти се събраха снощи само на една пресечка от Белия дом. Това стана ден след като полицията изтласка със сила от парка "Лафайет" мирни протестиращи, за да може президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да се снима с библия пред църква, отбелязва Асошиейтед прес. На входовете на парка бяха поставени прегради.

"Снощи направо не бях на себе си от вълнение", каза 40-годишната Джесика де Майо, която за пръв път е участвала в протест срещу смъртта на Флойд. "Да си тук е по-добре, отколкото да си стоиш вкъщи и да се чувстваш безпомощен", добави тя.

Пасторите в църквата се молеха с демонстрантите и им раздаваха бутилки с вода. Множеството остана и след 19 ч., когато започва полицейският час, пренебрегвайки предупрежденията, че този път правоохранителните органи може да отвърнат с още по-голяма сила. Хората обаче се държаха мирно, отбелязва Асошиейтед прес. В един момент демонстрантите започнаха да освиркват един от тях, който се покатери по стълб на уличното осветление и свали пътен знак. Разнесе се възглас: "Мирен протест, мирен протест!"

Днес за мир и национално помирение в Щатите апелира и папа Франциск.

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския призова губернаторите да действат твърдо срещу насилието. Вчера той написа в Туитър, че "престъпници и неудачници" превземат улиците на Ню Йорк. Днес помести нова публикация в профила си в Туитър, която гласеше: "Закон и ред!"

Снощи в Ню Йорк хиляди хора останаха безпроблемно по улиците и след започването в 20 ч. на полицейския час, макар че към сутрешните часове на новия ден повечето улици бяха опразнени. В Манхатън още можеха да се видят изпочупени витрини след събитията от предишния ден.

Германия: Смъртта на Джордж Флойд ни шокира

Полицията в Ню Йорк смята, че благодарение на по-ранния полицейски час (снощи той започна с три часа по-рано) е успяла да си върне контрола над улицата. "По-ранният полицейски час наистина помогна на нашите служители да отстранят от кварталите хората, чието мястото не им е там", заяви пред Ен Би Си началникът на полицията в Ню Йорк Терънс Монахан.

Протестни шествия имаше още в Лос Анджелис, Маями, Сейнт Пол (Минесота), Колумбия (Южна Каролина) и Хюстън, където шефът на полицията отиде да разговаря с мирните протестиращи и дори им обеща реформи в полицията. "Бог ми е свидетел, промяната идва", каза Арт Асеведо. "И ще я направим по правилния начин", добави той.

Над 20 000 души от Националната гвардия на САЩ са мобилизирани в 29 щата за справяне с насилието.

Във Филаделфия тази сутрин общинските власти премахнаха паметник на бившия кмет Франк Рицо, който многократно ставаше обект на вандалски прояви. Рицо е бил кмет през 70-те години и по негово време полицията е обвинявана в расизъм и жестокост.

Майката на 6-годишната дъщеря на Джордж Флойд, Джана, заяви, че иска малкото момиче да знае, че светът е загубил добър баща. "Искам всички да знаят, че ето това отнеха тези полицаи", каза Рокси Уошингтън на пресконференция в Минеаполис, а до нея беше и дъщеря й. "Искам справедливост за него, защото той беше добър човек. Без значение кой какво си мисли, той беше добър човек", добави тя.

Властите в Минесота разследват дали от страна на полицията в Минеаполис има системно дискриминиране на малцинствата.

Някои демонстранти определиха бързо разрастващото се протестно движение като необходимост след дългия списък с убийства, извършени от полицията. "Имам чувството, че това е някаква безкрайна поредица от хаштагове по повод смъртта на чернокожи, и имам чувството, че нашите политици не правят нищо, за да има истинска промяна", каза 19-годишната Кристин Охензува, която участваше в мирен протест пред щатския Конгрес на Минесота в Сейнт Пол. "Всичко си има граници. И мисля, че в момента сме свидетели именно на това, границите са преминати", добави тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
854 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СТАРА ЗАГОРА

2020.06.03 | 19:37

1
НАЛИ АМЕРИКА Е СВЕТОВЕН ОБРАЗЕЦ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ КОЕТО НИ ВТЪЛПЯВАТ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ КОЕТО НЕ Е ВЯРНО, ТАМ ДИКТАТУРАТА, УБИЙСТВАТА, АЛКОХОЛИЗМА, НАРКОМАНИЯТА, ПРОСТИТУЦИЯТА И ПРЕСТЪПНОСТТА СА ЕЖЕДНЕВНИ ТОВА СЕ ВИЖДА ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ В ЦЯЛА АМЕРИКА ЗА БЕЗЗАКОНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ. КРИТИКУВАТ РУСИЯ НО ПОДОБНИ НЕЩА ТАМ НЯМА !

Добави коментар

Водещи новини