Демократите заклеймиха действията на Тръмп в кризата с протестите

  • 02 юни 2020 07:04

  • 880
  • 5
Демократите заклеймиха действията на Тръмп в кризата с протестите
©

Демократите разкритикуваха остро заплахите на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да прати армията, ако в градове или щати откажат да изпълнят препоръката му да разположат Националната гвардия, за да прекратят съпроводените с насилие протести заради смъртта на Джордж Флойд, предаде ДПА.

Тръмп обяви себе си за "президента на реда и законността". Той посочи, че предприема незабавни действия като президент "за спиране на насилието и възстановяване на сигурността в Америка", след като в понеделник протестите заради починалия при полицейско задържане Джордж Флойд продължиха за шеста поредна вечер.

"Ако град или щат откаже да предприеме необходимите действия за защита на живота и имуществото на своите жители, то аз ще разположа армията на Съединените щати и бързо ще реша проблема вместо тях", добави той.

Тръмп ще изпрати армията по градовете, ако кметовете не спрат насилието

"Това не са думи на президент. Това са думи на диктатор", написа в Туитър сенаторът от демократите Камала Харис в отговор на изявлението му. Тя нападна остро президента републиканец, че полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, за да може Тръмп да се снима веднага след речта си.

"Колко ниско може да падне този президент?", написа в Туитър лидерът на демократите в Сената Чък Шумър. Той заяви, че Тръмп е използвал сълзотворен газ, "за да може да се снима и да се покаже като корав".

"Неговите думи са празни. Действията му разкриват истинската му същност", добави Шумър.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, който в последно време е в конфликт с Тръмп заради реакцията на правителството на коронавируса, нарече, също в Туитър, действията на президента "позорни".

Губернаторът на Ню Йорк отправи молба за помощ, но Тръмп му отказа

"Тръмп употреби армията, за да изтласка мирен протест, за да може да се снима пред църква. За този президент всичко е просто едно риалити шоу. Позор", заяви губернаторът демократ.

"Президентът току-що обяви война на милиони американци и на Първата поправка. Той е най-голямата заплаха за американския начин на живот в нашата история", каза конгресмен Джон Ярмът от Кентъки.

"Фашистката реч на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, която той произнесе, граничи с обявяване на война на американските граждани", написа в Туитър Рон Уайдън, сенатор демократ от Орегон.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс също отхвърли изявленията на Тръмп.

"Президентът Тръмп не е диктатор, той няма правото едностранно да разполага американската армия в американските щати", заявиха от кабинета й в Туитър.

Макар и засега малко републиканци да са коментирали изказването на Тръмп, някои, включително сенатор Марко Рубио, видимо подкрепиха речта на президента.

"Най-важната задача на нашето правителство е да защитава всички американци, като осигурява ред, законност и справедливост за всички", написа Рубио. "Това изисква да бъдат изправени пред правосъдието отговорните за убийството на г-н Флойд. И това изисква да бъде сложен край на анархията, насилието и размириците, с каквито законови средства да се наложи", добави той.

Комендантският час в Ню Йорк бе продължен с денонощие, съобщи кметът Бил де Блазио, цитиран от ТАСС.

Ню Йорк въведе полицейски час заради протестите

За последното денонощие в града са задържани при протести и безредици над 250 души. Седем полицаи са пострадали, 11 автомобила на полицията са повредени.

В Ню Йорк имаше нови демонстрации, които през светлата част на деня бяха мирни. Големи множества се събраха на площад "Таймс" и в Бруклин. Но както и в предишни дни, с настъпването на вечерта започнаха и проблемите, отбелязва Асошиейтед прес. Хората се втурнаха в магазин на "Найки" и започнаха да изнасят от него дрехи, всеки колкото може да побере в ръцете си. В района на центъра "Рокфелер" бяха изпочупени прозорци, имаше арестувани.

Арестувани имаше и в известния магазин "Мейсис" в Манхатън отново на фона насилие след протестите заради Джордж Флойд, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
880 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.06.02 | 15:34

5
хаха, мирен протест било това :)
DEJA VU

2020.06.02 | 09:15

2
Toa sto se slucuva sega vo amerika e VEKE VIDENO vo Makedonija od 2015 do denes. Ista ikonografija, paroli...SOROS !!!! za zal Makedonija be se samo vezba za vakvi i pogolemi raboti...sleduva KONA i RUSIJA

2020.06.02 | 15:33

4
защо не пишеш на български да те разберем

2020.06.02 | 12:16

3
Цицерон е казал: Простака е непобедим.
Грейс

2020.06.02 | 07:20

1
Е има си хас опозицията да го похвали!

Добави коментар

Водещи новини