Ню Йорк въведе полицейски час заради протестите

  • 02 юни 2020 06:29

  • 1080
  • 3
Ню Йорк въведе полицейски час заради протестите
© Getty Images/Guliver

Властите в Ню Йорк въведоха полицейски час, след като през последните нощи протестите заради смъртта на чернокож мъж, прераснаха в плячкосване на магазини и палежи в някои части на най-големия град в САЩ, предадоха агенциите.

Кметът Бил де Блазио съобщи в Туитър, че е разговарял с губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо. "И в името на безопасността на всички ни решихме тази вечер да въведем полицейски час за цялата територия на град Ню Йорк. Той влиза в сила от 23 ч. вечерта и ще приключи утре в 5 ч. сутринта", заяви Де Блазио.

(Снимка: Getty Images/Guliver)

Ограничаването на движението на 8,6-милионното население на Ню Йорк бе въведено, докато градът се готвеше за нови протестни шествия. Преди това в редица други американски градове също бе въведен полицейски час на фона на размириците, обхванали Щатите през последните дни.

В същото време Де Блазио заяви, че се гордее с това, че дъщеря му, 25-годишната Киара, участва в протестите.

Тръмп ще изпрати армията по градовете, ако кметовете не спрат насилието

Преди това телевизия "Ей Би Си Нюз" съобщи, че Киара де Блазио е била сред група протестиращи, отказали да освободят улица.

"Ню Йорк Таймс" съобщи, че името на дъщерята на кмета е било огласено от полицейски синдикат, който публикувал личните й данни в Туитър. Впоследствие публикацията била премахната за нарушаване на правилата на социалната мрежа.

По думите на Де Блазио той е разговарял с дъщеря си и тя му обяснила, че е действала мирно. Кметът отбеляза, че Киара не му е искала разрешение да участва в протестите. Той също така изтъкна възрастта, в която се намира тя.

Наложиха полицейски час след пета нощ на ожесточени сблъсъци в САЩ

Губернаторът Куомо поиска реформи в полицията в контекста на смъртта на Джордж Флойд. Той призова да бъде въведена национална забрана за похвата, използван от полицаите при задържането на чернокожия мъж, както и използването на прекомерна сила от страна на полицията. Същевременно губернаторът изрази безпокойство, че съпроводените с насилие протести може да попречат на планираното нормализиране на живота в Ню Йорк от 8 юни във връзка с отхлабването на ограничителните мерки там заради коронавируса.

Братът на Джордж Флойд, Терънс, който взе участие в бдение в памет на брат си, от своя страна призова протестите да продължат, но да бъдат мирни и да не прерастват в насилие.

Отношение по темата взе и бившият президент Барак Обама. Той призова хората "да канализират оправдания ни гняв в мирни, трайни и ефективни действия".

Фейсбук и Снапчат се присъединиха към хора от компании, осъдили случая със смъртта на Флойд, както и расизма. Преди това същото направиха компании като "Интел", "Нетфликс", "Алфабет" (чийто собственик е Гугъл), "Найки" и други.

Същевременно MTV и други канали съобщиха, че ще спрат програмата си за осем минути, 46 секунди. Осем минути и 46 сек. е продължителността, с която според тях белият полицай от Минеаполис е стоял с коляното си върху врата на Флойд. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1080 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.06.02 | 08:30

3
Краварите да поемат малко от демокрацията която раздават по-света.
Грейс

2020.06.02 | 07:16

2
А сега да си изтеглите войските от многото места по света и да си се пазите вие самите от вас си, та и светът да си почине от вашата войнствена "демокрация"
дано се разпаднат

2020.06.02 | 06:38

1
и да стане гражданска война.Това юдейско гнездо трябва да изчезне.

Добави коментар

Водещи новини