Държавният департамент на САЩ промени начина, по който нарича палестинците в Източен Ерусалим

  • 11 март 2020 21:31

  • 1831
  • 3
Държавният департамент на САЩ промени начина, по който нарича палестинците в Източен Ерусалим
© Getty Images/Guliver (архив)

Държавният департамент на САЩ промени начина, по който нарича палестинците в Източен Ерусалим, предаде Ройтерс.

В годишния си доклад за човешките права, разпространен днес, департаментът вече ги нарича "арабски жители" и "неизраелски граждани", предаде БТА.

Десетки хиляди палестинци протестираха в Рамала срещу мирния план на Тръмп

По-голямата част от над 340-те хиляди палестинци в Източен Ерусалим се определят по този начин. Палестинците отдавна искат Източен Ерусалим, окупиран от Израел по време на войната през 1967 г. и по-късно анексиран, да стане столица на бъдещата им държава.

Палестинците в Ерусалим имат разрешения за пребиваване, но малцина са с израелско гражданство. Израел смята целият Ерусалим за своята вечна и неделима столица. В Ерусалим живеят и над 500 000 израелци.

Промяната в използваната от американските власти терминология съвпада по време със споровете за статута на Ерусалим, след като американският президент Доналд Тръмп оповести своя мирен план за Близкия изток, който предвижда градът да "остане столицата на Държавата Израел".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1831 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
bla bla

2020.03.12 | 09:26

2
... палестинци няма ! Това са араби съседи на Израел ! Палестинци е крадено от филистимци , изчезнал народ известен в Стария Завет !
Bul bul

2020.03.12 | 09:42

3
Което пряко доказва, че палестинците са също толкова древни жители на земята, колкото и евреите! При това филистимяните са индоевропейци, а евреите - семитска паплач от Месопотамия!

2020.03.12 | 08:26

1
ДЯВОЛ ОМРАЗЕН! МАСОН ПРОКЛЕТ!

Добави коментар

Водещи новини