Десетки хиляди палестинци протестираха в Рамала срещу мирния план на Тръмп

  • 11 февруари 2020 17:08

  • 339
  • 0
Десетки хиляди палестинци протестираха в Рамала срещу мирния план на Тръмп
© Getty Images/Guliver (архив)

Десетки хиляди палестинци се събраха днес в град Рамала на Западния бряг, за да изразят подкрепата си за позицията на палестинския президент Махмуд Абас срещу мирния план на САЩ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Демонстрантите, някои от които докарани с автобуси от други населени места, развяваха палестински знамена и носеха плакати против американския план. Проявата на площад "Манара" е по инициатива на партията "Фатах" на Абас и други палестински фракции. Тя се състоя, докато палестинският лидер се готви да говори за плана пред Съвета за сигурност към ООН по-късно днес.

Планираното гласуване в съвета по внесена от Тунис и Индонезия проекторезолюция, която заклеймява плана на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, бе отменено по настояване на Вашингтон.

Опитите на Махмуд Абас да получи международна подкрепа срещу плана на САЩ има ограничен успех. Лигата на арабските държави единодушно зае страната на палестинците, но Египет и Саудитска Арабия оцениха високо усилията на Тръмп и призоваха за подновяване на мирните преговори между Израел и палестинците, които са замразени от повече от десетилетие.

Ердоган: "Мирният план" на Тръмп за Близкия изток е празна мечта

Планът на САЩ дава на Израел контрол върху еврейските селища на Западния бряг и по долината на река Йордан и предвижда създаването на палестинска държава със столица в Източен Ерусалим. Държавните граници в този план се различават значително от границите отпреди войната от 1967 г., които бяха в основата на предишни мирни планове. Палестинците категорично отхвърлят новия план заради опасенията, че Израел ще анексира части от Западния бряг.

Вандали срязаха днес гумите на десетки автомобили в арабското село Джиш в северната част на Израел и изписаха по стените лозунги против израелско-арабската "асимилация". Говорител на местната полиция каза, че извършителите са избягали и по случая е започнало разследване. Един от изписаните лозунги гласи: "Евреи, събудете се, спрете асимилацията". Не са известни мотивите за акцията, която бе осъдена от премиера Бенямин Нетаняху, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини