Нобелов лауреат по икономика: Дали някой може да преброи лъжите на Доналд Тръмп за коронавируса?

  • 10 март 2020 10:15

  • 1705
  • 1
Нобелов лауреат по икономика: Дали някой може да преброи лъжите на Доналд Тръмп за коронавируса?
© Getty (архив)

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския не може да понесе истината, останалата част от десницата в Америка също, гласи заглавие на статия в "Ню Йорк таймс", посветена на поведението на президента на САЩ на фона на разпространението на коронавируса из страната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

През уикенда Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за пореден път заяви, че коронавирусът е под пълен контрол и че всички твърдения за противното се дължат на лъжливи медии, припомня авторът Пол Кругман (нобелов лауреат по икономика за 2008 г.) и пита реторично дали някой може да преброи колко пъти досега президентът е казвал неистини. Стигнали сме до точката, в която уверенията на Тръмп, че всичко е прекрасно всъщност засилват паниката, защото показват колкото дълбоки са неговите заблуди. И докато той хвали себе си в "Туитър", световните пазари са в свободно падане.

Доналд Тръмп: Имаме добре подготвен план за борба с коронавируса

"Най-добрият индикатор за срива на доверието не е пропукването на цените на фондовите борси, а случващото се с лихвените проценти, спаднали почти толкова ниско и толкова бързо, както през финансовата криза през 2008 г.", смята авторът. Според него настоящото положение е по-зле отколкото през 2008 г., защото тогава САЩ са имали ръководители, които поне са осъзнали сериозността на кризата, а не са я пренебрегнали като някаква либерална конспирация. "Ако се съди по поведението на пазарите, ни предстои не просто рецесия, а отслабена икономика за дълги години напред", заключава авторът на статията в "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" констатира, че вчерашният понеделник е бил един от най-рисковите дни досега в мандата на Тръмп. Той първо изстреля залп от коментари, но те не успокоиха финансовите пазари, които се опитват да вдъхнат доверие, че неговата администрация е в състояние да спре разпространението на короновируса. Привечер обаче Тръмп за момент изглеждаше смирен пред турбуленциите и предложи куп спешни мерки в подкрепа на икономиката.

МОТ бие тревога заради коронавируса

В друга своя статия вашингтонското издание твърди, че за месец членове на правителството на Тръмп са изпадали най-малко 14 пъти в противоречия помежду си в своите изявления относно коронавируса. Вестникът изброява всички тези противоречия, като откроява сред тях няколко - първо топлото време щяло да убие вируса, после това нямало да стане; първо броят на заразените скоро щял да бъде близо до нулата, после той се покачвал; вирусът трябва да бъде третиран като грипен, само че американците трябвало да знаят, че е смъртоносен; обещание до края на миналата седмица до един милион души в САЩ да бъдат тествани, които не се е случило.

Излизащият в Торонто всекидневник "Глоуб енд мейл" очертава мрачно бъдеще пред канадската икономика заради срива в цените на петрола и коронавируса. След като миналата седмица ОПЕК не успя да договори с Русия намаляване на добива, цените на черната суровина спаднаха с около 25 на сто.

"Торонто стар" подчертава, че спадът по борсите в Северна Америка средно с 10 процента е най-големият от т.нар. Черен вторник през октомври 1987 г.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
1705 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
рузо

2020.03.10 | 10:29

1
само Борисов може....

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини