МОТ бие тревога заради коронавируса

  • 10 март 2020 08:48

  • 5130
  • 0
 МОТ бие тревога заради коронавируса
© Getty (архив)

Международната организация по труда (МОТ) изрази безпокойство, че предприетите от правителствата по света извънредни мерки за овладяване на епидемията от коронавируса ще имат изключително неблагоприятни последици за достъпа на младежите до трудовия пазар, предаде АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Има риск мерките, които ще се отразят на потреблението и производството, да засегнат по-тежко младежите, тъй като по принцип икономическите кризи имат по-сериозни последици за тях, каза директорът на МОТ за нейните политики в областта на заетостта Санхьон И. Той се аргументира с тенденцията младежите да имат по-временни, гъвкави и нестабилни работни позиции, често в сектора на услугите, който пострада тежко от свиването на потреблението след началото на епидемията.

Над 4000 души са починали от новия коронавирус по света

"Ако намаляването на търсенето, свързано с вирусното заболяване продължи през следващите месеци, трябва да очакваме тежки последици за младежите що се отнася до възможностите за работа", предупреди високопоставеният представител на МОТ при представянето на неин доклад за глобалните тенденции при младежката заетост.

Базираната в Женева организация прогнозира леко повишаване на младежката безработица през 2020 и 2021 г. Тя е била средно 13,6 процента в глобален мащаб през 2019 г., но е варирала от близо 9 процента в Северна Америка и Субсахарска Африка до над 30 процента в Северна Африка.

8 съмнителни проби за коронавирус у нас

Според МОТ младежите на възраст между 15 и 24 години са изправени пред три пъти по-висок риск да бъдат безработни в сравнение с пълнолетните на 25 и повече години.

Организацията е обезпокоена и от факта, че една пета от младежите по света нито учат, нито работят - феномен, който не отслабва и до голяма степен засяга жените.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време: 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
5130 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини