Тръмп заяви, че е готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

  • 23 февруари 2020 20:59

  • 888
  • 2
Тръмп заяви, че е готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните
© Getty Images/Guliver (архив)

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския каза днес, че би подписал лично споразумението за мир с талибаните, ако преговорите за край на продължаващата над 18 години война в Афганистан приключат успешно, предаде Франс прес.

"Да, бих сложил подписа си на него", каза американският президент, отговаряйки на въпроси на журналисти на южната морава на Белия дом, преди да отпътува на двудневно официално посещение в Индия.

Талибаните очакват да подпишат споразумение със САЩ до края на февруари

Едноседмично частично примирие влезе в сила в Афганистан вчера преди подписването на безпрецедентно споразумение между талибаните и САЩ, планирано за 29 февруари, в случай че бъде спазено договореното намаляване на насилието в цял Афганистан, предаде БТА.

Тръмп не уточни какъв документ би искал да подпише, но отбеляза, че всяко решение ще зависи от напредъка на място по време на примирието.

Той отбеляза, че за момента насилието действително е намаляло, но е изминал само ден и половина от началото му и трябва да се изчака. "Ще видим какво ще стане. Искам да видя как вървят нещата през този едноседмичен период. Ако това продължи до края му, ще сложа подписа си. Време е за прибиране у дома, те също искат да спрат, каза Тръмп. Смятам, че и талибаните искат споразумение. Умориха се да се бият, допълни президентът.

САЩ и талибаните са договорили предложение за 7-дневно намаляване на насилието

Частичното примирие (формулирано като "намаляване на насилието") е замислено като проява на добра воля от страна на ислямистките бунтовници преди подписването на споразумение с Вашингтон за постепенно изтегляне на американските войски в замяна на гаранции за сигурността.

Сключване на споразумение ще проправи път за вътрешноафганистански дискусии, след като талибаните от 18 години отказват да преговарят с правителството в Кабул, което смятат за "марионетка" на Вашингтон.

Радина Лазарова
888 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Юрген Клоп

2020.02.23 | 21:54

2

със сигурност правителството в Кабул е марионетка на щатите.
толкова много правителства са такива - включително и нашата жалка държавица.

2020.02.23 | 21:25

1

То досега споразумението си беше неофициално. Сега ще бъде „озаконено“. Очакваме скоро да се подпише споразумение и с т.н. ислямска държава.

Добави коментар

Водещи новини