САЩ и талибаните са договорили предложение за 7-дневно намаляване на насилието

  • 13 февруари 2020 20:38

  • 486
  • 3
САЩ и талибаните са договорили предложение за 7-дневно намаляване на насилието
© Getty Images/Guliver/ На снимката - Еспър

САЩ и афганистанските талибани са договорили "предложение" за 7-дневно намаляване на насилието, предаде Ройтерс, цитирайки американския министър на отбраната Марк Еспър.

"Винаги сме казвали, че най-доброто, ако не и единственото решение в Афганистан, е политическото споразумение. Постигнат е напредък на този фронт и скоро ще имаме повече новини, които да съобщим", каза Еспър пред журналисти на пресконференция в Брюксел, където участва в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО.

Талибаните се похвалиха с нов свален самолет, този път на САЩ

"Днес тук (в Брюксел) се консултирам със съюзниците във връзка с това предложение. Имахме редица плодотворни двустранни и колективни срещи относно по-нататъшните действия", каза Еспър, цитиран от ТАСС.

Във вторник американската телевизия Си Ен Ен, цитирайки източници от военните кръгове, съобщи, че администрацията на президента Доналд Тръмп може още тази седмица да оповести мирно споразумение с талибаните. Според тях очакваното споразумение ще съдържа призив към прекратяване на огъня между силите на коалицията начело със САЩ и талибаните, предаде БТА.

Това, на свой ред, ще стане основа за постигане на мирно споразумение в най-близко бъдеще. Вашингтон иска да се стигне до първи етап от мирно споразумение с талибаните заради желанието на Тръмп да изтегли войските от Афганистан. В рамките на сделката Вашингтон ще може да съкрати американското присъствие от сегашните 12-13 хиляди до 8,6 хиляди военни.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
486 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
IVAN

2020.02.16 | 19:53

3

KAK SHTE OSTAVAT BEZPLATNIA NARKOTIK TAM BEZ DA GO VZEMAT A TO VSE IMA VECHE 18 GODINI A 60 PROCENTA V SASHT YPOTREBIVAT SILNA DROGA IZMISLENA DARJAVA S CHERNI I BIALI ROBI

Юрген Клоп

2020.02.14 | 22:42

2

брато , не ти ли е ясно , че всичко това е сценарии , от край време насам и не знам до кога ще продължи и ще има ли край изобщо... ?

сащ

2020.02.14 | 11:55

1

сащ ги въоръжаваха и се кефиха като избиват съветските войски. а сега седнаха на тяхното място. дали им е сега забавно???? дали са борци за демокрация и човешки права както ги обявяваха навремето като се биеха срещу ссср??? или сега са терористи???

Добави коментар

Водещи новини