Помпейо: Американската подкрепа за Украйна остава непоколебима

  • 31 януари 2020 14:36

  • 260
  • 0
Помпейо: Американската подкрепа за Украйна остава непоколебима
© Getty Images/Guliver

Американската подкрепа за Украйна остава непоколебима, заяви днес при посещение в Киев държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

"Аз съм тук днес с едно ясно послание: Съединените щати смятат украинската битка за свобода, демокрация и просперитет за една смела битка. Нашата решимост да я подкрепим остава непоколебима", каза Помпейо в присъствието на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога.

Държавният секретар на САЩ направи изявлението си на фона на процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, който бе провокиран от негов телефонен разговор със Зеленски.

В американския Сенат започнаха дебатите за импийчмънт на Тръмп

Украйна е "важна държава" за САЩ, даде да се разбере Помпейо. Той подчерта, че за евентуално посещение на Зеленски в Белия дом не е поставено условие Украйна да започне разследване срещу сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън, предаде Ройтерс. Киев и Вашингтон ще намерят време за организиране на визитата, допълни Помпейо.

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога отрече процесът по импийчмънт срещу американския му колега да е влошил отношенията между двете страни.

Зеленски изрази готовност да посети САЩ за среща с Тръмп, но само в случай че двете страни са постигнали предварително конкретни договорки, предаде ТАСС.

"Изразих надежда, че Съединените щати ще вземат по-активно участие в мирния процес в Източна Украйна и по кримския въпрос", каза украинският президент на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ.

Помпейо коментира твърденията за възможни заплахи за бившия посланик на САЩ в Украйна

Ние сме "благодарни за личната Ви твърда позиция по въпроса за войната в Донбас и незаконната анексия на Крим", заяви Зеленски на Помпейо.

Украинският президент изрази надежда, че американски компании ще участват в разработването на петролните и газовите находища на украинския черноморски шелф. "Каним големия американски бизнес да участва в построяването на инфраструктурата на Украйна, на нашите мостове и пътища, а също така и в добива на газ и нефт, в разработването на черноморския шелф", каза Зеленски на пресконференцията с Помпейо, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини