В американския Сенат започнаха дебатите за импийчмънт на Тръмп

  • 21 януари 2020 20:48

  • 601
  • 2
В американския Сенат започнаха дебатите за импийчмънт на Тръмп
© Getty Images/Guliver

В американския Сенат започнаха дебатите в процеса за импийчмънт на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Заседанието започна с процедурна битка за правилата, по които ще протече този исторически процес, предложени от републиканското мнозинство и разкритикувани от демократите.

Доналд Тръмп: Обвиненията за импийчмънт са оскърбление към конституцията

Демократът Адам Шиф, който оглавява екипа от членове на камарата на представителите, поддържащ обвиненията за отстраняване от длъжност на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, каза днес, че начинът, по който се очаква да премине предстоящият процес в Сената не е справедлив, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Той не предписва провеждане на справедлив процес, а американците отчаяно искат да вярват, че Сенатът ще осигури и на президента, и на камарата на представителите справедлив процес", каза Шиф пред журналисти на Капитолия.

Шиф каза още, че екипът му ще призове сенаторите да се съобразят с клетвата, която току що са положили и да въздадат безпристрастно правосъдие като проведат справедлив процес.

Във връзка с правилата, предложени ръководителя на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, Шиф каза, че републиканците ще разтеглят продължителността на процеса така, че заседанията да продължават до късно през нощта, когато "американците не гледат", предаде Франс прес.

"Това не са правила за справедлив съдебен процес. Това са правила за нагласен процес", се оплака Шиф, като се позова на документите и свидетелите, поискани от демократите, за които обаче републиканците все още не са дали съгласие.

Републиканецът Макконъл иска процесът в Сената да протече бързо, посочва Асошиейтед прес. Той предложи сгъстен дневен ред с дълги заседания.

След четири дни на встъпителни речи - до 24 часа за всяка от страните, сенаторите ще имат максимум 16 часа, за да задават въпроси на обвинението и защитата. След това ще има четири часа за обсъждания. Едва след тях ще се гласува дали да бъдат призовани други свидетели.

Демократите твърдят, че тази организация на процеса е опит той да бъде претупан, а действията на президента да бъдат потулени.

Адвокатите на Тръмп с остра декларация срещу процедурата за импийчмънт

Тръмп е обвинен в злоупотреба със служебно положение с молбата си към Украйна да разследва политическия му съперник Джо Байдън и в възпрепятстване на разследване на Конгреса на поведението му.

Според демократите Тръмп е злоупотребил със служебното си положение, като е задържал изпращането на военна помощ за Украйна, за да ѝ окаже натиск, и е възпрепятствал работата на Конгреса с отказа си да предостави документи и като е забранил на служители на администрацията си да дадат показания. Екипът на Тръмп заявява, че президентът е защитен от гарантираното в конституцията разделение на властите.

Последвайте канала на

Novini.bg
601 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Юрген Клоп

2020.01.21 | 22:27

2

причината им за импиичймънт е супер тъпа , най-малката причина това да се случва е нападението с дрони върху Иран!

Остап Бендер

2020.01.21 | 22:11

1

Голям праз.По добре този Кравар, но с перфектна млада жена,отколкото истеричната лезбийка,измамена камила и психясала с
мърла Хилари.Спомнете си извратения й садистичин оргазъм,когато гледаше как убиват Осамата.

Добави коментар

Водещи новини