Пентагонът ''зачеркна'' една от заплахите на Тръмп към Иран

  • 07 януари 2020 10:32

  • 4614
  • 1
Пентагонът ''зачеркна'' една от заплахите на Тръмп към Иран
© Gettyimages (архив)

Пентагонът се разграничи от заканата на президента Доналд Тръмп, че ще бомбардира ирански културни обекти, независимо от международната забрана за такива атаки, предадоха БТА и Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че САЩ ще спазват законите за въоръжени конфликти. На въпрос дали това изключва бомбардиране на културни обекти Еспър натърти: "Такива са законите за въоръжени конфликти."

Разногласието между президента и шефа на Пентагона идва в момент на изострени напрежения с Техеран след въздушен удар, при който беше убит командирът на иранските елитни Бригади ''Ал Кудс'' генерал Касем Солеймани. Тръмп два пъти предупреди, че ще удари ирански културни обекти, ако Техеран нанесе ответни удари срещу САЩ.

Иран обяви парична награда за главата на Тръмп

Съгласно Хагската конвенция от 1954 г. държавите трябва "да предприемат всички възможни мерки" за защита на културни обекти и трябва да се въздържат "от всякакви враждебни действия срещу такива обекти".

Пентагонът отдавна е изготвил списък на потенциални цели в Иран и на свързани с Иран цели в Близкия изток. Те преминават щателен процес на одобряване в Пентагона, за да се определи дали са законни, подходящи и пропорционални на дадени ирански действия. Едва след приключването на този процес списък на потенциални цели се изпраща на президента за одобрение, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Novini.bg
4614 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Уча се !

2020.01.10 | 08:33

1

Ще се разберат, бъдете сигурни !

Ще действат, като едно цяло !

Пентагона и Тръмп, няма да се излагат, като Радев, Нинова, Манолова и др. псевдосоциалисти, които поставят личните си интереси и егото си, на първо място !

Добави коментар

Водещи новини