Демократите: Тръмп изправя САЩ пред поредна пагубна война в Близкия изток

  • 03 януари 2020 12:03

  • 3112
  • 9
Демократите: Тръмп изправя САЩ пред поредна пагубна война в Близкия изток
© Getty Images/Guliver (архив)

Видни представители на Демократическата партия в САЩ реагираха с остри критики на снощния ракетен удар по летището в Багдад, извършен по нареждане на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, при който бе убит видният иранския генерал Касем Солеймани, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Бившият вицепрезидент и вероятен съперник на Тръмп в битката за Белия дом на изборите тази година Джо Байдън обвини президента, че е "хвърлил пръчка динамит в буре с барут". "Нито един американец няма да оплаква смъртта на Касем Солеймани, който подкрепяше терора и сееше хаос. Това обаче не оправдава предприетия от Тръмп неимоверно ескалиращ ход в един вече достатъчно опасен регион. Ние можем да се окажем на ръба на грамаден конфликт в Близкия изток. Тръмп дължи на американския народ обяснение за стратегията и плановете за поддържане на безопасността на нашите войници и нашия дипломатически персонал, на нашите хора и на нашите интереси - както тук, в страната, така и зад граница, и на нашите партньори в региона и извън него", посочи Байдън.

По подобен начин се изрази и сенаторката Елизабет Уорън, една от кандидатките за президентската номинация на демократите. "Солеймани беше убиец, отговорен за смъртта на хиляди хора, включително стотици американци. Но този безразсъден ход ескалира напрежението с Иран и засилва вероятността от повече смъртни случаи и от нов близкоизточен конфликт. Нашият приоритет трябва да бъде избягването на нова скъпоструваща война", написа Уорън в Туитър.

Друг президентски претендент демократ, сенаторът Бърни Сандърс, заяви в Туитър, че "опасната ескалация, предприета от Тръмп, ни приближава до поредна пагубна война в Близкия изток , която може да струва неизброими жертви и трилиони долари".

Лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси обвини администрацията на Тръмп, че е извършила въздушния удар, убил Солеймани, без консултация с Конгреса и без получаване на парламентарно разрешение за използване на военна сила срещу Иран. Това рискува да провокира още по-опасна ескалация на насилието", каза тя.

Сходно мнение изрази и сенаторът демократ Кристофър Мърфи, който е член на сенатската комисия по външните работи. Той остро разкритикува решението на Белия дом да не уведоми предварително Конгреса за ракетния удар, при който бяха убити Солеймани и още няколко видни ирански личности. "Въпросът сега е: разправи ли се Америка с втория най-могъщ човек в Иран без одобрението на Конгреса, знаейки, че по този начин разпалва мащабна война в региона", запита риторично сенаторът в Туитър.

Последвайте канала на

БТА
3112 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Юрген Клоп

2020.01.03 | 16:24

9

Еврейте пак се правят на жертви , а те самите ще започнат нова война !
Сякаш на никой не му е ясно що за манипулируеми боклуци са! Дано измрат от нещо долно , гнусно и заразно !

юдомасонската кочина

2020.01.03 | 12:26

1

ще, предизвика нова световна война със милиони невинни жертви.

2020.01.03 | 16:17

8

това е целта, след това настъпва ири номлв световен ред или апокалипсиса

страхливци, Тръмп не е шубе ..

2020.01.03 | 12:57

5

ей страхливци, готови сте да си продадете.....само и само мирничко да ви... е лицемерчета

Крум Усаински-Крупник

2020.01.03 | 13:00

7

Аз съм модераторски педал-ТРОЛ.Обичам да лижа задници и да лапам меки пишки.Любимата ми е на циганина Сорош,защото той ми плаща най добре.За една пица и 15 лева ,правя всичко това.Айде чао от мен цървули и ако някой иска да ме праска отзад да пише на редактора.

КРУМЕЕ,

2020.01.03 | 13:00

6

пак си лапнал миризливата мека пишка на циганина сорош,за едни 15 лева.

IVAN

2020.01.03 | 12:49

4

IZRAEL I AMERIKA NAI AGRESIVNITE STRANI ISKASHTI BOINI SEGA SI NAMERIXA KASMETA ALA NIE VSICHKI SHTE STRADAME ZARADI TIAXNITE INTERESI

666

2020.01.03 | 12:46

3

Тоя си търси белята вече.

международни военнопрестъпници-ТЕРОРИСТИ

2020.01.03 | 12:41

2

това са сащ и исраел.

Добави коментар

Водещи новини