САЩ санкционираха иранския министър на информацията заради спирането на интернет

  • 22 ноември 2019 21:18

  • 607
  • 0
САЩ санкционираха иранския министър на информацията заради спирането на интернет
© Pixabay (архив)

САЩ наложиха санкции на иранския министър на информацията Мохамад Джавад Азари Джахруми заради ролята му в налагането на "широкомащабна цензура върху интернет", предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Визира се 5-дневното блокиране на интернет в цял Иран с цел да бъдат усмирени масовите протести срещу резкия скок на цените на горивата в страната. Санкциите предвиждат блокиране на всяка собственост на иранския министър, намираща се под американска юрисдикция, се казва в съобщението на финансовото министерство на САЩ. Спирането на интернет достъпа, чиято постепенна отмяна е започнала вчера според иранските власти, имаше за цел да не позволява на протестиращите да качват видеоматериали за своите акции в социалните мрежи и да събират подкрепа, а също да получават достоверна информация за мащабите на демонстрациите.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция обяви, че е сложен край на протестите

Високопоставеният ирански духовник аятолах Ахмад Хатами каза днес по време на петъчните молитви в Техеран, че част от лидерите на протестите от последните дни заслужават смъртни присъди, предаде ДПА.
Някои от най-бурно протестиращите са нападали джамии и други ислямски институции, отбеляза той.

Според правозащитната организация Амнести интернешънъл, също цитирана от ДПА, в сблъсъците със силите за сигурност през последните дни в Иран са загинали 106 демонстранти. Протестите са обхванали 21 общини.
Според иранските власти обаче тези данни са изфабрикувани и загиналите са само девет, а над 1000 човека са арестувани.

Филип Епитропов
607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини