САЩ и ЕС подкрепиха антиправителствените протести в Грузия

САЩ и ЕС подкрепиха днес десетките хиляди антиправителствени протестиращи в Грузия, които от миналата седмица демонстрират срещу отхвърлянето на избирателна реформа, въпреки че тя беше обещана от властите, предаде Франс прес.

В съвместно изявление на посолствата на САЩ и ЕС в Грузия се казва, че те "разбират дълбокото разочарование на голяма част от грузинското общество след неуспеха на парламента да приеме необходимите конституционни изменения за въвеждане на изцяло пропорционални избори през 2020 г." "Напълно подкрепяме свободата на събиране и свободата на словото", се казва още в изявлението.

Хиляди демонстранти поискаха предсрочни избори в Грузия

Вчера в Тбилиси се събраха над 20 000 души в най-голямата опозиционна демонстрация от последните години. Те настояват да се премахне смесената избирателна система и да се въведе пропорционална за парламентарните избори през октомври 2020 г., както беше обещал влиятелният олигарх Бидзина Иванишвили.

Неговата партия "Грузинска мечта" има мнозинство в парламента, но въпреки това отхвърли тази реформа. Според Брюксел и Вашингтон отхвърлянето на избирателната реформа "усили недоверието и изостри напрежението между управляващата партия и другите политически партии и гражданското общество".

Коментари

  1. 2019.11.18 | 14:52

    pak li???

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет