Грета Тунберг отплава от САЩ за Европа с катамаран

  • 13 ноември 2019 17:19

  • 1229
  • 4
Грета Тунберг отплава от САЩ за Европа с катамаран
© Gettyimages

Шведската екоактивистка Грета ТунбергГрета ТунбергГрета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 г. е шведска ученичка и климатична отплава днес от САЩ за Европа с катамаран, за да присъства на международната конференция за климата в Мадрид през декември, предадоха световните агенции.

С голяма раница на гръб и шапка на главата, Грета се качи с баща си Сванте на катамарана "Вагабонд" - собственост на млада австралийска двойка, живееща на борда със своето 11-месечно момченце. "Искам да благодаря на всички хора, които срещнах в Северна Америка, за невероятното им гостоприемство", написа активистката, след като отпътува.

След като на 1 ноември поиска помощ чрез социалните мрежи да се придвижи по море до испанската столица, Грета съобщи в Туитър, че й е предложено да пътува с катамарана "Вагабонд". Сега тя е в компанията на австралийските влогъри Райли Уайтлъм и Илейна Караузу, както и на британската мореплавателка Ники Хендерсън, присъединила се към екипажа за пътуването.

Грета Тунберг очаква яхтата ѝ да акостира утре в Ню Йорк 

Влогърите документират околосветското си пътешествие, за да привлекат внимание върху важността на океаните. Четиринайсетметровият катамаран тръгна от Хемптън, щата Вирджиния, за Португалия, като се очаква да измине над 5500 км. Според Ники Хендерсън плаването ще продължи най-малко две седмици.

Грета ТунбергГрета ТунбергГрета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 г. е шведска ученичка и климатична прекоси Атлантическия океан до САЩ през август, за да участва в прояви, посветени на климата в Северна Америка. След това тя планираше да стигне по суша до Чили, където щеше да се състои международната конференция за климата.

Поради протестите в Чили обаче, страната се отказа от домакинството на форума и Испания предложи тя да го организира.

В Северна Америка Грета произнесе пламенни речи в ООН и на митинги - от щатите Калифорния до Колорадо и Северна Каролина. Преди отпътуването за Европа в интервю за АФП тя описа 11-те седмици в Северна Америка като добре прекарани и изпълнени с полезни събития.

По време на пребиваването си Грета се срещна и с бившия президент Барак Обама.

Грета Тунберг пристигна в Ню Йорк след 15-дневно пътуване с яхта през Атлантика

На въпрос на АФП какво е научила от него, тя отвърна: "Всичко зависи от начина, по който се дефинира глагола "научавам". За президентите и премиерите, с които тя се срещна в ООН, Грета каза, че те искали да си правят селфи с нея и с други активисти, защото искали да изглеждат в добра светлина редом до тях.

Грета упрекна дори страните, ангажирали се с постигането на въглероден неутралитет до 2050 г., че не правят достатъчно в борбата срещу климатичните промени и спомена конкретно Великобритания и Нова Зеландия. Младата шведка изрази и възхищение към младежите, които "живеят на екологичната фронтова линия" - от Ню Йорк през Вашингтон, Монреал, американския Среден запад и Лос Анджелис до Ванкувър. За американския президент Доналд Тръмп екоактивистката каза, че отстъплението му по въпросите за околната среда и климата несъмнено е допринесло за каузата, която тя отстоява.

Той е "толкова краен и говори толкова крайни неща, че хората в известен смисъл се пробудиха", каза Грета. За идната 2020 г. Грета каза, че има планове, ако бъде поканена, да посети места, на които никога не е ходила, най-напред в Азия и разбира се да бъде на срещите на лидерите от цял свят, ако получи покана и за тях. Конференцията за климата в Мадрид ще се проведе от 2 до 13 декември.

Последвайте канала на

Novini.bg
1229 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.11.13 | 22:59

4

Ай стига със тая пикла,тръгнала тя да оправя света

Жоро

2019.11.13 | 20:49

3

Тъпа малка пръдня

учене

2019.11.13 | 18:06

2

Тази кога ще учи?

.

2019.11.13 | 17:37

1

Сега ще има оп-оп, ах-ах на палубата :)

Добави коментар

Водещи новини