САЩ санкционират 9 души и структура, свързани с върховния лидер на Иран

САЩ наложиха санкции на девет души, свързани с върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, включително на началника на канцеларията му, на един от синовете му и на оглавяващия иранското правосъдие. Обект на санкции става и генералният щаб на иранските въоръжени сили. Това съобщи днес американското финансово министерство, цитирано от Ройтерс.

"Днес министерството на финансите на САЩ налага санкции на официални лица, които заемат неизборни длъжности в обкръжението на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и провеждат неговата дестабилизираща политика", заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.

"Лицата са свързани с широк набор от зловредни действия на режима, включително бомбените атентати срещу казармите на американските морски пехотинци в Бейрут през 1983 г. и срещу Съвместната аржентинско-израелска асоциация през 1994 г., както и с изтезания, убийства без съд и присъда и репресии срещу цивилни", допълва той.

Сред санкционираните от САЩ физически лица са началникът на канцеларията на Хаменей Мохамад Мохамади Голпаегани , както и Вахид Хаганиан, определян според министерството като "дясната ръка на върховния лидер".
Ебрахим Раиси, назначен през март тази година от Хаменей начело на иранското правосъдие, и Моджтаба Хаменей, вторият син на Хаменей, също са санкционирани, заяви финансовото ведомство във Вашингтон.

С въведените мерки се блокират всякакви активи под американска юрисдикция на санкционираните лица и се забранява на всички физически и юридически лица в САЩ да имат делови отношения с тях.

Санкциите биват наложени на днешния ден, на който се навършват 40 години от заложническата криза в американското посолство в Техеран, отбелязва Ройтерс.

Коментари

  1. 2019.11.05 | 09:20

    .... хеееехх , чалмите пак оцапаха калниците :)

  2. 2019.11.05 | 00:01

    САЩ МОГАТ ДА МИ САНКЦИОНИРАТ ХУЯ....А ТЯХНИТЕ ГОСПОДАРИ ЕВРЕИТЕ ДА ХОДЯТ В АУШВИЦ И ДАХАУ

  3. 2019.11.04 | 22:47

    Е, и?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет