Иранци скандират "Смърт на Америка"

Хиляди иранци скандираха "смърт на Америка" в близост до бившето американско посолство в Техеран днес, на 40-ата годишнина от превземането на дипломатическата мисия. Началникът на генералния щаб на страната сравни САЩ с отровен скорпион, който възнамерява да нарани Иран, предаде Ройтерс.

Тълпи от хора изпълниха днес улиците около бившето посолство, наричано "свърталище на шпиони" след Ислямската революция в Иран през 1979 г.

Студенти твърдолинейни ислямисти щурмуваха посолството скоро след падането на режима на подкрепяния от САЩ шах Мохамед Реза Пахлави и държаха за заложници 52 американци там в продължение на 444 дни. Оттогава двете страни са във враждебни отношения.

Американски и израелски знамена, както и чучела на американския президент Доналд Тръмп бяха изгорени по време на митингите, които се състояха в 1000 селища из цялата страна, предадоха държавните медии.

"Борбата ни с Америка е за нашата независимост, за недопускане да бъдем изнудвани, за нашите ценности, вярвания и религия", каза в реч пред митинг пред бившето посолство началникът на генералния щаб на Иран генерал-майор Абдолрахим Мусави.
"Те (американците) ще продължат с враждебните си действия също както отровния скорпион от поговорката, в чиято природа е да жили и не може да бъде спрян, освен ако не бъде смазан", заяви Мусави, цитиран от държавната телевизия.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришъм заяви, че след четири десетилетия управляващото духовенство в Иран продължава да използва невинни цивилни граждани като пешки в провалената си външна политика.
"Докато Иран не промени това и останалите си враждебни действия, ще продължим да налагаме болезнени санкции", каза говорителката.

"Той (иранският режим) може да избере мира пред взимането на заложници, убийствата, саботажа, отвличането на кораби и атаките срещу световните петролни пазари". Подкрепяме иранския народ, време е иранският режим да направи същото, допълни Гришъм.
Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни дела, вчера възобнови забраната за преговори със САЩ и описа двете страни като непримирими врагове, припомня Ройтерс.

Коментари

  1. 2019.11.04 | 19:02

    тия не се кефят нещо на атлантическите ценности. що ли така???

    1. 2019.11.04 | 23:08

      da smart za amerika i turciq

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет