Специалният представител на САЩ за Украйна подаде оставка заради разговора Тръмп-Зеленски

  • 28 септември 2019 07:04

  • 1435
  • 2
Специалният представител на САЩ за Украйна подаде оставка заради разговора Тръмп-Зеленски
© Getty (архив)

Специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър подаде оставка, след като бе споменат в жалбата на разобличителя за телефонния разговор между американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и украинския му колега Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, предаде Ройтерс, като се позова на добре осведомени източници.

Според разобличителя, който е от разузнавателната общност, Волкър е разговарял с адвоката на Тръмп Руди Джулиани, за да се опита да ограничи вредите от неговите опити да принуди Украйна да разследва Джо Байдън, политически съперник на президента. Текстът на жалбата бе публикуван в четвъртък.

Волкър бе назначен през 2017 г. за специален представител на САЩ за Украйна - пост, който съчетаваше с други ангажименти и за който не получаваше заплащане. Той се опитваше да помогне на украинското правителство да уреди конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти.

По-рано вчера демократите в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, които водят разследване за импийчмънт срещу президента, поискаха от Волкър да даде показания на 3 октомври.

В телефонния си разговор със Зеленски, състоял се на 25 юли, Тръмп го насърчил да разследва Джо Байдън - потенциален свой съперник на президентските избори в САЩ.

Последвайте канала на

БТА
1435 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЦРУ

2019.09.28 | 10:14

2

Ние сме много малки за да ни са ясни политическите игри на големите лидери. Макар че е ясно (тъй като и те са хора), че зад всичките им действия стоят алчността и егоизма. Нищо ново под слънцето казал Соломон (не Паси).

Уча се !

2019.09.28 | 07:45

1

Само не ми става ясно, от къде на къде Украйна ще разследва американски кандидат за "Белия дом" ?

Защо например, България не го разследва ?

Добави коментар

Водещи новини