Тръмп е поискал от Зеленски в телефонен разговор да разследва Байдън и сина му

25 септември 2019 18:09

Тръмп е поискал от Зеленски в телефонен разговор да разследва Байдън и сина му
© gettyimages (архив)
617 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор през юли да проучи дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на компания, в която е работел синът му.

Това показва публикуваната днес от администрацията на Тръмп стенограма на разговора, предаде БТА цитирайки Ройтерс и АП. "Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно", е казал Тръмп в този телефонен разговор от 25 юли според стенограмата от пет страници.

Тръмп има предвид недоказани твърдения, че Байдън се е опитал да се намеси в разследване на украинската прокуратура на сина му Хънтър, отбелязва АП. Разговорът на Тръмп със Зеленски е споменат в жалба на анонимен разобличител срещу Тръмп от средата на август. Тя е основен елемент в обявеното вчера от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси разследване, което да установи дали Тръмп подлежи на импийчмънт. Тръмп също така потвърди, че е наредил да се замрази отпускането на близо 400 милиона долара помощ за Украйна няколко дни преди телефонния разговор. Президентът на САЩ твърди, че това не е било нарушение.

Тръмп днес пусна гневни туитове по повод разговора си със Зеленски и започнатото от демократите в Конгреса разследване дали да бъде отстранен от длъжност, предаде ДПА. "Ще се извинят ли демократите, след като видят какво се е казало в разговора с украинския президент? Би трябвало. Това беше идеален разговор и ги свари неподготвени!", туитна Тръмп.

"Няма президент в историята на тази страна, с когото да са се отнасяли толкова зле, колкото с мен. Демократите са парализирани от омраза и страх. Никаква работа не вършат. Не бива да се допусне това да се случи с друг президент. Лов на Вещици!", написа Тръмп в друг туит.

Филип Епитропов
617 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини