Администрацията на Тръмп: САЩ ще въвеждат засилени мерки за контрол на продажбата на електронни цигари

  • 13 септември 2019 15:47

  • 557
  • 0
Администрацията на Тръмп: САЩ ще въвеждат засилени мерки за контрол на продажбата на електронни цигари
© gettyimages

Американската администрация на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви, че ще се въведат засилени мерки за контрол на електронни цигари с аромати, различни от тези на тютюн.

Това се случва в отговор на разразилата се епидемия с вейпинг устройства в САЩ и опитите да се ограничи употребата им сред младежи. Властите смятат, че засилените регулациите по предлагането на вейпинг устройствата ще премахне нерегламентирания внос. Очаква се скоро Агенцията по храни и лекарства да публикува по-детайлен план по въвеждането на процедурата.

Изявлението на регулатора идва по повод на увеличаващия се брой на белодробни заболявания, свързани с употребата на е-цигари в САЩ, както и като реакция на увеличаващата се употреба на популярните устройства сред младежи. Досега са регистрирани 6 смъртни случая и над 400 случая с белодробни заболявания, повечето от които са при младежи под 18-годишна възраст. По-рано Агенцията обяви, че разследва всички случаи заедно с Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. В течността на повечето устройства, които са били използвани от заболелите, е открито психоактивното вещество Тетрахидроканабидол, съдържащо се в марихуаната, както и витамин Е ацетат.

Препоръките на здравните органи са да не се купуват течности и електронни цигари с неясен произход и състав, такива от улични места, както и да не се използват такива, които съдържат откритите вещества Тетрахидроканабидол и витамин Е ацетат. Витамин Е ацетат се продава като хранителна добавка и не е вреден при поглъщане или абсорбиране през кожата. Но когато се вдишва, може да образува слой върху белите дробове, което да доведе до кашлица, задух и болки в гърдите.

През август 2016 г. Агенцията по храни и лекарства въведе специална процедура за одобрение на пускането на пазара на електронни устройства с нагряване на никотин, каквито са е-цигарите. Нито една от електронните цигари, които се предлагат на американския пазар обаче, не са преминали през тази процедура. Затова и Агенцията въвежда строги мерки, за да наложи контрол и да накара всички производители на електронни цигари с аромати да преминат през тази процедура на одобрение.

IQOS и glo не са електронни цигари и не се обект на разследване от Американската агенция по храни и лекарства

IQOS и glo са устройства за нагряване на тютюн, в които се нагрява истински тютюн, а не се нагрява течност, както при електронните цигари. Точно съставът на тези течности е изключително важен и точно това се разследва в момента в САЩ.

За разлика от електронните цигари, които не са преминали през процедура по одобрение през регулаторния орган на САЩ (FDA) преди да бъдат пуснати на пазара, IQOS е първото устройство, което премина 2 годишна оценка от FDA и е разрешен за продажба зад Океана. Към момента IQOS не се предлага на американския пазар, но се очаква да бъде пуснат до края на годината.


 

Novini.bg
557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини