САЩ блокираха издаването на официално изявление на Съвета за сигурност на ООН във връзка с Израел

САЩ блокираха издаването на изявление на Съвета за сигурност на ООН относно напрежението между Израел и ливанската групировка „Хизбула“, отхвърляйки всякакви критики към Израел и принуждавайки съвета да се откаже от текста, съобщава АФП.

Със съобщението, членовете на съвета изразиха „дълбока загриженост от последните инциденти“ по време на сблъсъците между групировката и силите за сигурност на Израел по „Синята линия“ на ливанската граница. Изявлението, изготвено от Франция, твърди, че "членовете на Съвета за сигурност осъждат всички нарушения на „Синята линия“, както по въздух, така и по земя, и настоятелно призовават всички страни да спазват прекратяването на военните действия".

Според дипломати, Вашингтон е блокирал издаването на изявлението на два пъти, призовавайки „Хизбула“ да бъде конкретно осъдена в текста. САЩ заявиха, че е невъзможно да се присъединят към изявление, поставящо правото на Израел на самоопределение на равни начала с „Хизбула“, която Белият дом смята за терористична организация, обясни дипломат. Макар няколко други членове на Съвета за сигурност да възразиха срещу позицията на САЩ, текстът в крайна сметка е бил отхвърлен.

Всяко изявление на съвета трябва да бъде одобрено от всичките му 15 членове.

Подкрепяното от Иран ливанско движение „Хизбула“ твърди, че Израел е нанесъл удар с безпилотни самолети по негови позиции по-рано. Ливанският президент Мишел Аун заклейми тези атаки и ги нарече "обявяване на война". Израел не пое отговорност за това нападение, но обвини групировката и Техеран в това, че произвеждат ракети на ливанска територия.

Коментари

  1. 2019.09.05 | 22:02

    Защо тогава реват като изоставена съпруга, когато други страни ползват техният опит?

    1. 2019.09.05 | 22:25

      черните се разбонтуваха срещу лихварите, аз съм надалече не съм притеснен

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет