Нетаняху посети изпълнения с напрежение град Хеброн на Западния бряг

  • 04 септември 2019 20:21

  • 504
  • 0
Нетаняху посети изпълнения с напрежение град Хеброн на Западния бряг
© gettyimages (архив)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху направи рядко посещение в Хеброн, един особено изпълнен с напрежение град на Западния бряг, за да отбележи 90-годишнината от убийството на членове на еврейската общност, предаде БТА, цитирайки АФП и АП.

В Хеброн живеят около 800 евреи под засилена военна охрана сред 200 000 палестинци. Съжителството им е постоянен източник на напрежения и прояви на насилие. "Не се стремим да обезнаследим когото и да било, но не искаме и нас да ни обезнаследяват", заяви Нетаняху, хвалейки възхода на "жилищата" в окупираните територии, имайки предвид еврейските колонии, но този път не призова за анексирането им от Израел, както е правил през последните месеци. "Не сме чужденци в Хеброн, ще останем тук за вечни времена", добави Нетаняху и нарече града "корен на нацията ни".

Според израелски медии това е първото посещение на Нетаняху в Хеброн от 1998 г. То идва насред кампанията за парламентарните избори на 17 септември, в които той ухажва избирателите на националистичната десница. Съгласно Договорите от Осло градът е разделен на различни зони под израелски или палестински контрол. Възпоменателните церемонии на убийството на 67 евреи през 1929 г. се състояха под засилена военно присъствие близо до Гробницата на патриарсите, второто най-свято място на юдаизма, което се почита и от мюсюлманите под името Джамията на Ибрахим.

След тези убийства, които са извършени по време на британското управление на Палестина, еврейската общност е била принудена да напусне Хеброн. Палестинската автономна власт определи посещението на Нетаняху в Хеброн като провокационно и политически мотивирано. "Това е чисто колониално и расистко посещение. Това е опит да се спечелят гласовете на десницата и на крайната десница", заяви палестинското външно министерство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини