САЩ и Русия се обвиняват във водене на визова война

  • 17 юли 2019 20:23

  • 542
  • 0
САЩ и Русия се обвиняват във водене на визова война
© Pixabay

Руските власти са отказали визи на учители в Англо-американското училище в Москва, в което се обучават деца на дипломати. Това съобщи днес посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите му не са издадени визи на 30 учители, които трябва да пристигнат следващия месец преди началото на учебната година.

"Децата не бива да бъдат използвани като пионки в дипломатически спорове", каза посланикът и добави, че ако не разполага с достатъчно учители, училището може да бъде принудено да освободи някои новоприети и продължаващи обучението си ученици.

Руското външно министерство нарече твърденията за отказани визи на учители от САЩ "откровена лъжа" и каза, че посланикът "крие фактите", предаде ТАСС. Според министерството учителите в американското училище пристигат в Русия с дипломатически паспорти в качеството си на служители на посолството, въпреки че училището действа като търговско предприятие с ценоразпис.

"Тоест учителят е американски дипломат, който работи в търговска структура и притежава дипломатически привилегии. Абсурд!", се казва в изявлението. В него се подчертава, че Москва в продължение на много години е настоявала за преговори с американската страна за правния статут на учебното заведение.

"Вместо нормален диалог има перчене и провокации. Както и днес", се казва в изявление на руското външно министерство.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Вашингтон, че е започнал визова война с Русия още преди две години и това усложнява ротацията на руските дипломати в САЩ. Освен това, каза тя, отказва да издава същия вид визи за руски учители, работещи в училището, намиращо се на територията на руското посолство във Вашингтон, съобщи Ройтерс.

В Англо-американското училище, което има филиал в Санкт Петербург, се обучават около 1100 ученици от над 60 страни, сред които и деца на богати руснаци. Основаното през 1949 г. учебно заведение се ръководи от посолствата на САЩ, Великобритания и Канада. През 2016 г. руското външно министерство опровергава съобщение на Си Ен Ен, че Москва планирала да закрие училището. Скоро след това президентът Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 покани деца на дипломати на новогодишните тържества в Кремъл.

Последвайте канала на

БТА
542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини