Колумбия планира временни разрешителни за работа за венецуелци без документи

Колумбия подготвя временни разрешителни за работа за венецуелци без документи, информира Ройтерс. Това е част от усилията да се намали работата "на черно", при която работниците често получават по-малко от минималното възнаграждение, а държавните програми се лишават от приходи, посочи правителствен служител.

Колумбия е предпочитаната дестинация за гражданите на Венецуела, които бягат от задушаващата икономическа криза, обхванала родината им през последните години. Това поставя под силен натиск здравната, образователната и социалната система на страната, а същевременно подхранва и тревоги за нивото на заплатите.

"Не можем да позволим основният актив на имигрантите да бъде, че наемането им на черно е по-евтино", посочи заместник-министърът на труда на Колумбия Андрес Фелипе Урибе.

Поради това колумбийските власти се готвят да започнат въвеждане на правила за специални разрешителни за работа, така че венецуелците да могат да получат официално предложение за работа в момента, когато бъдат наети нелегално, допълни той.

По думите на Урибе венецуелците трябва да получат същите трудови права като колумбийските работници, включително заплата от поне 952 148 песо (288 долара) месечно и право на здравно и пенсионно осигуряване.

През 2017 г. Колумбия разработи специално двугодишно разрешително, позволяващо на венецуелците да работят и пребивават в страната, но няколко месеца по-късно спря да приема заявления, припомня Ройтерс.

В момента законно в Колумбия живеят по-малко от половината от 1,3 милиона венецуелци, които са в страната, според колумбийските имиграционни власти.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет