Тръмп планира да обяви Мексико за "сигурна трета страна"

  • 15 юни 2019 06:36

  • 885
  • 3
Тръмп планира да обяви Мексико за "сигурна трета страна"
© Getty Images/Guliver

САЩ са удвоили броя на кандидатите за убежище, които връщат всеки ден в Мексико от Ел Пасо, щата Тексас, съобщи представител на мексиканските имиграционни власти, цитиран от Ройтерс.

Агенцията определя това като първи признак за действия, след като миналата седмица Мексико сключи сделка с Вашингтон, за да избегне американски мита. Под натиска на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския Мексико се съгласи да разшири програма, която предвижда кандидатите за убежище в Съединените щати, предимно от Централна Америка, да остават на мексиканска територия, докато молбите им бъдат разгледани.

От четвъртък около 200 кандидати за убежище биват връщани на ден в Мексико от Ел Пасо, Тексас, при 100 преди.

Близо 12 000 човека са били върнати в Мексико от януари.

Тръмп междувременно потвърди, че сделката включва план за признаване на Мексико за "сигурна трета страна", в която кандидатите ще трябва да търсят убежище, ако южният съсед на САЩ не положи достатъчно усилия, за да намали миграцията до средата на следващия месец. "Точно така и именно това ще се случи", каза той в интервю за американската телевизия Фокс нюз.

Президентът на САЩ междувременно назначи Том Хоман за "граничен цар". Хоман е ветеран от имиграционната агенция, на която бе изпълняващ длъжността директор през първата година от престоя на Тръмп в Белия дом. Той се пенсионира миналата година, след като увеличи арестите на имигранти, които не са извършили престъпления, отбелязва Ройтерс.

АП определя Хоман като ентусиазиран поддръжник на Тръмп.

От другата страна на границата, оставка подаде ръководителят на мексиканската миграционна служба Тонатиу Гилен, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на ведомството. Причини не бяха посочени.

Мексико ще разположи 825 допълнителни имиграционни агенти по своите граници в рамките на споразумението със САЩ, съобщи мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард, цитиран от ДПА.

Освен това, до вторник ще приключи планираното дислоциране на 6000 войници по границата с Гватемала.

Хиляди мигранти влизат всеки ден от Гватемала в Мексико по пътя си към САЩ, които заплашиха своя южен съсед с мита, ако не спре наплива на хора, отбелязва ДПА.

Мексико има малко повече от един месец, за да изпълни искането на Тръмп.

Последвайте канала на

БТА
885 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
рижавия педал

2019.06.15 | 06:56

1

работи само за ЦИОНИСКАТА СВЕТОВНА МАФИЯ.

лекувай се ти

2019.06.15 | 08:45

3

СОРОСОИДНА КУРВО.ПЪРВО СИ НАВРИ ВИБРАТОР и ЩЕ СТАНЕШ ИСТИНСКИ ДЖЕНДЪР-ПЕДАЛ.

2019.06.15 | 07:29

2

Лекувай се. в главата ти проста са само ционисти, илюминати, рептили, Лепа Брена и соросоиди!

СМОТАНЯК!

Добави коментар

Водещи новини