Американският финансов министър: Въпросът с Хуавей засяга националната сигурност, а не търговията

  • 09 юни 2019 17:11

  • 704
  • 1
Американският финансов министър: Въпросът с Хуавей засяга националната сигурност, а не търговията
© Getty Images/Guliver

Американският финансов министър Стивън Мнучин каза днес, че мерките на правителството на САЩ срещу китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) са свързани с националната сигурност, а не с търговията, предаде Ройтерс.

От самото начало заявихме, че дискусиите за Хуавей са свързани с дискусиите за националната сигурност, те са нещо отделно от търговията, обясни Мнучин в интервю за телевизия Си Ен Би Си.

Миналия месец министерството на търговията на САЩ включи китайския телекомуникационен гигант в своя списък на юридическите лица, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без специално разрешително. 

В "черния списък" по принцип попадат компании, чиято дейност е смятана за вредна за националната сигурност или външнополитическите интереси на Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

След това американското правителство смекчи някои ограничения, наложени на Хуавей. Министерството на търговията издаде общ лиценз за 90 дни, с който възстановява възможността на китайската компания да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията.

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ще реши дали е целесъобразно да бъдат наложени нови мита на вноса от Китай, след като разговаря с китайския си колега Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Осака на 28 и 29 юни, каза още в интервюто Мнучин, цитиран от ТАСС. Той добави, че Тръмп иска да се увери в японския град, че Си е готов "да се движи в правилната посока", пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.06.10 | 11:43

1

iphone zasjaga kitaiskata sigornos i prcie...

Добави коментар

Водещи новини