ЕС призовава САЩ към сдържаност спрямо Иран

  • 13 май 2019 20:14

  • 599
  • 0
ЕС призовава САЩ към сдържаност спрямо Иран
© Getty Images/Guliver (архив)

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че днес в Брюксел държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е бил призован към сдържаност спрямо Иран. Могерини прие днес Помпейо извънредно, след като той отмени предварително насрочено посещение в Москва, за да разговаря с представители на ЕС, предаде БТА.

Помпейо днес чу от мен и от някои външни министри от ЕС, с които се срещна, че моментът е особено важен и че най-разумната стъпка е на максимално сдържане, да се избегне военно напрежение, посочи Могерини. Приканваме отново Иран да спазва всички обещания и изцяло да прилага споразумението за ядрената си програма, добави тя.

Всички държави от ЕС са за пълното прилагане на споразумението с Техеран, поясни Могерини. Винаги насърчаваме дипломатическите усилия и бихме подкрепили всяка възможност за разговори, това е особено подходящо при повишаване на напрежението. Държавите от ЕС са единодушни, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) остава единствената, която може да прецени дали Иран изпълнява задълженията си. Досега МААЕ неколкократно потвърди, че Техеран изпълнява поетите задължения, допълни Могерини.

Тя съобщи в отговор на въпрос, че двамата с Помпейо днес са обсъдили също обстановката във Венецуела и необходимостта да се разговаря "с всички страни", а не само "с двете" (президента Николас Мадуро и председателя на парламента Хуан Гуайдо). Могерини добави, че европейски заместник-министри съвсем скоро ще посетят Каракас и Помпейо е бил много заинтересуван от това намерение. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини