САЩ са решили да не разкриват данни за размера на ядрения си арсенал

  • 18 април 2019 08:46

  • 505
  • 3
САЩ са решили да не разкриват данни за размера на ядрения си арсенал
© Gettyimages

Администрацията на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е прекратила, без обяснение, доскорошната практика на американското правителство да разкрива текущия размер на запасите от ядрени заряди, предаде Асошиейтед прес.
Решението бе разкрито в писмо на министерството на енергетиката до Федерацията на американските учени (ФАУ) - частна изследователска група, проучваща въпроси, свързани с ядрените оръжия и ратуваща за по-голяма откритост в действията на властите по въпроси на националната сигурност.


За последно през септември 2017 г. администрацията на Тръмп разкри, че американският ядрен арсенал се състои от 3822 ядрени заряда - със 196 по-малко от предишната година. Цифрата бе съобщена по искане на ФАУ. Тя поискала актуализиране на тази информация през октомври 2018 г., но получила писмото с отказа. "След внимателно проучване . . . бе решено, че исканата информация този път не може да бъде разкрита", се казва в писмото отговор до федерацията, датирано от 5 април. Министерството не обяснява причините за това решение.

Америка е разполагала с най-голям брой ядрени заряди през 1967 г. - общо 31 255, според преценки на учените. Броят им след края на Студената война намалява заради руско-американските споразумения за съкращаване на ядрените арсенали.
АП отбелязва, че Русия не разкрива параметрите на своя ядрен арсенал. По преценка на ФАУ Москва сега притежава около 4350 ядрени заряда.
Пентагонът вчера не е отвърнал на искане на АП за коментар по въпроса.

Последвайте канала на

Novini.bg
505 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.04.18 | 09:54

2

Путин прости си намери майсора в лицето на Доналд Тръмп-младши!

няма как да си соросоид долен

2019.04.18 | 16:09

3

И ДА НЕ СИ АНАЛНО ПОДАТЛИВ ГЕРБЕРАСТ-СОРОСОИД-ПЕДАЛ-ДЖЕНДЪР.

витя

2019.04.18 | 09:28

1

Щом Москва не обявява своите наличия, защо пък Вашингтон да го прави? От друга страна това означава нова надпревара във въоръжаването. Москва вече изгуби една а с нея и идеологията на комунизма. Не ги виждам в следващата...

Добави коментар

Водещи новини