САЩ въвеждат визови санкции срещу служители на Международния наказателен съд

  • 15 март 2019 19:06

  • 1250
  • 1
САЩ въвеждат визови санкции  срещу служители на Международния  наказателен съд
© Getty Images/Guliver

САЩ обявиха днес въвеждането на санкции срещу Международния наказателен съд в Хага и ще отказват визи на лица, които инициират или участват в разследвания и съдебно преследване на американски служители пред съда, заяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от ДПА и Франс прес.

"Днес обявявам политика на американски визови ограничения срещу служители, пряко отговорни за всякакви разследвания на МНС срещу американски военнослужещи", каза Помпейо пред журналисти, цитиран от АФП.

Държавният секретар посочи, че първите забрани за издаване на визи вече са обявени, без да разкрива за колко лица се отнасят.

В началото на ноември 2017 г. прокурорката на МНС Фату Бенсуда обяви, че е поискала от съдиите правомощия да започне разследване на военни престъпления, извършени в рамките на афганистанския конфликт, най-вече от американската армия.

В безпрецедентна атака срещу тази международна институция, натоварена да се произнася по военни престъпления и престъпления срещу човечеството, на която САЩ не са член, през септември 2018 г. Белият дом заплаши съдиите и прокурорите от МНС със санкции, ако вземат на прицел американци или израелци.

Искането за разследване обаче все още е в сила, заяви Помпейо. Той каза, че целта на тази нова политика е да бъде накаран МНС да промени насоката си спрямо САЩ и техните съюзници. Биха могли да последват по-нататъшни мерки, включително икономически санкции, предупреди Помпейо.

"МНС атакува върховенството на закона в Америка", каза Помпейо и добави, че "не е прекалено късно да бъде променен курсът и ние настояваме съдът да го направи веднага".

Помпейо описа МНС като организация, която има "широки и непонятни" правомощия.

Помпейо визираше конкретно исканията за разследване на американските военни действия в Афганистан. Първият американски дипломат отказа да даде данни колко хора са засегнати от новите санкции на САЩ.

Последвайте канала на

БТА
1250 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.15 | 20:33

1

Те ти го върховенството на закона за краварите. Нали вие изправяхте кой ли не пред тоя съд, нагледци мръсни. Ма опрели до вашите или чифудски военни престъпления , нямали право. Факт е че всичките сте за съд

Добави коментар

Водещи новини