Шест страни от Северна и Южна Америка поискаха от Международния наказателен съд да разследва Венецуела

  • 27 септември 2018 06:28

  • 2694
  • 0
Шест страни от Северна и Южна Америка поискаха от Международния наказателен съд да разследва Венецуела
© Getty Images/Guliver

Шест страни от Северна и Южна Америка поискаха от Международния наказателен съд да започне разследване за престъпления срещу човечеството във Венецуела, предаде ДПА.

Искането беше внесено от Аржентина, Канада, Чили, Колумбия, Парагвай и Перу. Това е първият път, в който страни внасят жалба срещу друга страна в съда в Хага, отбелязва ДПА.

В искането, което беше представено на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, се казва, че са извършени престъпления срещу човечеството след датата 12 февруари 2014 г., когато избухнаха протести срещу управлението на президента Николас Мадуро.

В искането има позоваване на доклади на върховния комисар на ООН за правата на човека, Междуамериканската комисия за правата на човека и на международни адвокати, които са съобщавали за изтезания и извънсъдебни екзекуции.

Искането няма да доведе автоматично до разследване, но може да го ускори, ако МНС сметне, че такова е нужно, след като през февруари той вече започна предварителна проверка, заявиха източници в съда.

Петте латиноамерикански страни сред подписалите искането приеха венецуелци, бягащи от икономическата и политическа криза във Венецуела. Само Колумбия е приела близо 1 милион венецуелци.

Мадуро посети изненадващо централата на ООН в Ню Йорк, за да участва в сесията на Общото събрание. Това се случва на фона на обвиненията срещу него на шестте страни и на изказване на американския президент, който загатна за предприемане на категорични действия, предаде Асошиейтед прес.

Преди това Мадуро беше казал, че няма да дойде поради опасения за сигурността си, но сега искал да "защити страната си".

"Днес сме по-силни от всякога", каза Мадуро в изявление на борда на самолета си по време на полета от Каракас, което беше излъчено по венецуелската държавна телевизия.

Изглежда малко вероятно обаче той да се засече с Тръмп въпреки изявленията на американския президент от вчерашния ден, че е готов да се срещне с Мадуро, ако това ще помогне да бъдат намалени страданията във Венецуела, отбелязва Асошиейтед прес.

"Готов съм да се срещна с всеки, с когото мога, по всяко време, за да спася животи, да помогна на хората", каза Тръмп, след като беше залят от въпроси на журналисти за това дали САЩ някога биха предприели военна интервенция, за да отстранят Мадуро.

На сесията на ООН венецуелският президент се срещна с руския министър на външните работи Сергей Лавров, предаде ТАСС.

В началото на срещата Мадуро благодари на Лавров за подкрепата на Русия. След това разговорите преминаха при закрити врата, а след края на срещата журналистите се опитаха да зададат въпроси на венецуелския президент за резултатите от нея, но той отговаряше на всички въпроси с "добре".

Лавров му предаде приветствия от руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Двамата с Мадуро обсъдиха речта на Тръмп в ООН и изтъкнаха неговото изявление за недопустимостта на намесата отвън във вътрешните работи на други страни.

"Готови сме да предоставим всеобхватна помощ за всичките ви планове", каза пред Мадуро руският министър, цитиран от Асошиейтед прес.

Лавров добави, че двете страни подготвят среща на междуправителствена комисия по въпросите на търговското и икономическо сътрудничество.

В ООН венецуелският президент заяви и че е готов да се срещне с Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и да разговаря с него по всичко, за каквото американският президент пожелае, предаде Ройтерс.

Мадуро призова и ООН да извърши международно разследване на покушението срещу него.

Последвайте канала на

БТА
2694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини