САЩ започват производството на части за комплекси за крилати ракети с наземно базиране

  • 12 март 2019 12:58

  • 463
  • 4
САЩ започват производството на части за комплекси за крилати ракети с наземно базиране
© Getty Images/Guliver

САЩ ще започнат производството на компоненти за системи за крилати ракети с наземно базиране, съобщи Пентагонът, след като Вашингтон обяви, че възнамерява да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, предаде Ройтерс.

"Ще започнем производството на компоненти в рамките на развойните изпитания на тези системи - действия, които допреди 2 февруари щяха да противоречат на задълженията ни по договора", каза говорителката на Пентагона подполковник Мишел Балданза.

"Тази развойно-изследователска дейност е замислена така, че да бъде обратима, в случай че Русия започне отново да изпълнява напълно и по проверим начин задълженията си по договора, преди ние да сме излезли от него през август 2019 г.", допълни тя.

Пентагонът заяви, че тези дейности ще бъдат конвенционални, а не ядрени. Миналия месец САЩ обявиха, че след шест месеца ще излязат от договора, ако Москва не прекрати дейности, които според Вашингтон са в нарушение на пакта, сключен през 1987 г.

Русия обяви, че преустановява задълженията си по договора. Москва отрича да е нарушавала документа и обвини Вашингтон, че на свой ред го нарушава, което САЩ отрекоха.

Франк Роуз, бивш помощник-държавен секретар на САЩ за контрола на въоръжаването, а сега сътрудник на вашингтонския мозъчен тръст Институт "Брукингс", заяви, че изявлението на Пентагона може да има за цел да постави под натиск Русия да започне отново да изпълнява договора.

"Според мен най-вероятно става дума за политически сигнал, имащ за цел да даде ясно да се разбере, че САЩ са сериозни в намерението си да разположат нова крилата ракета с наземно базиране, ако Русия не започне отново да изпълнява договора", каза Роуз.

ООН призова САЩ и Русия да запазят договора, защото според световната организация без него светът ще стане по-несигурен и нестабилен, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
463 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ЯЯ

2019.03.13 | 08:42

4

Те вече ги разположиха в Румъния и Полша .

Крум Усаински-Крупник

2019.03.12 | 13:27

1

Цървули!!!Велика Америка ще навре Рускенефа в кучи гъз!!!Ще върне Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина в Средновековието!!!Българският Народ очаква с голямо нетърпение и нескрита радост,разполагането на тактически ядрени ракети и системи за ПРО на наша територия!!!Ура и Слава!!!

ЯЯ

2019.03.13 | 08:41

3

Идиот .

Петър

2019.03.12 | 13:39

2

Круме чух, че едната ракета щяла да е в гаража ти.Вярно ли е!!!

Добави коментар

Водещи новини