Анализатор: Не чух как продължава изречението на Столтенберг за руските ракети

  • 05 март 2019 18:51

  • 2307
  • 5
Анализатор: Не чух как продължава изречението на Столтенберг за руските ракети
© БНТ

Самият факт, че имаше тези посещения, беше плюс. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кичуков по повод посещенията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

Има разлика между посещенията - ние сме член на НАТО и участваме равноправно с другите, а втората среща е с трета страна и е по-различна, когато става въпрос за преговори и разговори, каза политологът Даниел Смилов.

Когато говорим за посещението на Столтенберг, той ясно каза, че ще живеем в свят с руски ракети, които ще бъдат разположени навсякъде. Не чух как продължава това изречение – дали ще се върви към намаляване на ескалацията на напрежението или ще продължи разполагането на ракети. При посещението на Медведев ставаше дума за двустранните отношения и за пръв път от повече 10 години има вероятност да се материализира подновяването на икономическите отношения с Русия, заяви Кичуков.

През последните години Русия действа не приятелски със съседите си и със страните от Европейския съюз. Трябва да бъдат взети мерки, заяви Смилов по повод посещението на Столтенберг. Основната цел на визитата на Медведев бяха енергийните проекти, по-конкретно "Турски поток". Доколкото разбирам, задачата на България е по-скоро да не загуби нещо, отколкото да спечели нещо. Не се вижда силен материален български интерес, освен при евентуално спиране на газа през Русия да не останем без нищо. За Европейския съюз би трябвало да бъде все едно дали газът идва от турска или украинска тръба, но е по-резонно да идва от Украйна. Затова е малко безсмислено да инвестираме толкова пари в една тръба, чрез която Русия ще диверсифицира пътищата си за износ на газ, коментира Даниел Смилов.

България е в една доста по-благоприятна позиция, отколкото беше при "Южен поток", защото пред нас върви "Северен поток". Това дава възможност по същия модел да бъде реализирано отклонението на "Турски поток", каза още Любомир Кичуков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2307 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ами как продължава

2019.03.06 | 16:26

5

Руснаците ще продължават да трупат оръжие докато изкукуригат. Този филм вече сме го гледали. "Умните се учат от грешките си, а глупаците ги повтарят" Жалко за руският народ!

стефан

2019.03.06 | 08:23

4

Когато човек се е снишил няма представа за света около него и прави това, което изправените му кажат. А приказката беше: "родения да пълзи , няма как да полети"!

tsvetan lazarov spasov 7406087068

2019.03.05 | 21:20

3

ei shtom nespirat da gi izbiat

Бонара

2019.03.05 | 20:19

2

Еий ти имаш ли разум в тази дръта кратуна. Кого лъжеш ние. Данесме малоумници. Бе .

ii

2019.03.05 | 19:42

1

Ей долни лъжци какви ги дрънкате?

Добави коментар

Водещи новини