Тръмп иска да увеличи военните разходи на фона на големи бюджетни съкращения

  • 11 март 2019 20:43

  • 556
  • 0
Тръмп иска да увеличи военните разходи  на фона на големи бюджетни  съкращения
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския иска да увеличи военните разходи и да съкрати неотбранителната част на бюджета. В същото време той продължава да иска милиарди долари за стена по границата с Мексико, предаде ДПА.

Правителството планира съкращения на разходите в социалната сфера, здравеопазването, опазването на околната среда и други федерални програми, но предвижда увеличаване на военните разходи с около 5 процента до 750 милиарда долара. За Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие съкращаването на средствата ще е 23 процента.

Проектобюджетът на Тръмп за фискалната 2020 г., който възлиза на 4,7 трилиона долара и който той предлага за одобрение на Конгреса, се очаква да бъде отхвърлен от конгресмените във вида, в който е предложен.

Проектът на Белия дом не си поставя за цел да балансира федералния бюджет в рамките на управлението на Тръмп, а отлага решаването на този въпрос с 15 години, отбелязва ДПА. Дефицитът продължи да расте при Тръмп и за последната фискална година достигна почти 4 процента от брутния вътрешен продукт, а неотдавна националният дълг достигна рекордните 22 трлн. долара.

Белият дом си е поставил за цел растеж на БВП от около 3 процента за всяка от следващите няколко години, но тази оптимистична прогноза вече бе оспорена от икономисти. Правителството иска до 2026 г. да смъкне под 100 процента съотношението между дълга и БВП.

Въпреки частичното спиране на работата на федералните институции през декември и януари заради поисканото от Тръмп финансиране на стената по границата с Мексико президентът не показва признаци да се е отказал от това свое знаково предложение и иска още 8,6 млрд. долара за съоръжението.

Последвайте канала на

БТА
556 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини