Гледай на живо

Евро 2020: Испания - Полша 1:0

Служителите на "Евронюз" стачкуват против съкращения

09 февруари 2021 18:17

Служителите на "Евронюз" стачкуват против съкращения
© Youtube/euronews
432 0

Служители на европейската телевизия "Евронюз", чиято централа е във френския град Лион, започнаха днес 24-часова стачка, за да изразят недоволството си от обявените през ноември планове за съкращаване на работни места, предадоха БТА и "Франс прес".

"Това е първата обща стачка на синдикатите в компанията и към нея се присъединиха хора от всички отдели", заяви пред "Франс прес" Кристел Петронгари, представител на Националния синдикат на журналистите (основното професионално обединение на журналистите във Франция).

Около 50 служители се събраха сутринта пред сградата на централата на "Евронюз" по призив на Националния синдикат на журналистите и на още три синдикални организации, за да протестират срещу плановете за съкращаването на работни места и ограничаване на бюджета на телевизията.

Изпълнителният директор Михаел Петерс предложи в средата на ноември на синдикатите план за съкращаване на работни места с оглед на намаляването на доходите от реклама, свързано с пандемията от коронавируса.

Той предвижда 30-40 служители да напуснат компанията, уточни днес говорител на "Евронюз".

Понастоящем телевизията има около 500 постоянни служители. "Не искаме съкращения", заяви Петронгари.

"В "Евронюз" няма традиция за стачки, но ситуацията е тревожна", каза Сесил Марион, представителка на Общата конфедерация на труда - вторият по големина синдикат във Франция. В ранния следобед днес са стачкували 13 процента от служителите на "Евронюз", казаха от телевизията.

От Националния синдикат на журналистите изразиха тревога от факта, че със съкращенията в "Евронюз" ще престане да съществува турскоезичната версия на телевизия, която е "една от малкото свободни медии на турски език".

Предвидено е италианската версия на "Евронюз" да продължи да съществува, но само в дигитален вариант, отбелязва "Франс прес"./ БТА

Novini.bg
432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини