САЩ не бързат с изтеглянето от Сирия

  • 18 февруари 2019 08:01

  • 350
  • 1
САЩ не бързат с изтеглянето от Сирия
© Getty Images/Guliver (архив)

Съединените щати няма да изтеглят военните си части от Сирия внезапно, заяви от своя страна високопоставен американски дипломат, цитиран от БНР.

В изказване по време на Мюнхенската конференция по сигурността, специалният пратеник за Сирия  Джеймс Джефри обеща, че съюзниците на Вашингтон ще бъдат консултирани достатъчно по въпроса.

Решението на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския от декември да изтегли американските войници от Сирия разгневи някои съюзници, смути американски военни командири и накара министъра на отбраната Джеймс Матис да подаде оставка, отбелязва агенцията.

Преди това Тръмп призова европейските съюзници да приемат и изправят пред националните си съдилища над 800 бойци на „Ислямска държава“, пленени в Сирия и Ирак. Става въпрос за джихадисти с европейско гражданство, отишли да воюват в Близкия изток и заловени в боевете от кюрдски сили. В „Туитър“ Тръмп изтъкна, че САЩ в крайна сметка ще се изтеглят от Сирия и европейските страни трябва да свършат своята работа, защото иначе бойците ще се озоват на свобода.

Германия може да приеме обратно заловени в Сирия бойци на „Ислямска държава“, само ако заподозрените имат достъп до консулски услуги, заявиха от външното министерство в Берлин. Оттам обясниха, че германското правителство не може да гарантира правни и консулски услуги за задържаните германски граждани заради въоръжения конфликт в Сирия.

Последвайте канала на

БТА
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опорна то4ка

2019.02.18 | 08:11

1

Тръмп наш !

Добави коментар

Водещи новини