Макрон приветства решението на САЩ да запазят военно присъствие в Сирия

  • 25 февруари 2019 19:28

  • 725
  • 0
Макрон приветства решението на САЩ да запазят военно присъствие в Сирия
© gettyimages (архив)

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на приветства решението на САЩ да оставят някакъв военен контингент в Сирия, след като съюзниците на Вашингтон разкритикуваха обявеното от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския пълно военно изтегляне от Сирия, предаде Ройтерс.

"Мога само да приветствам решението на САЩ, то е нещо хубаво. Ще продължим да действаме в региона в рамките на коалицията", каза Макрон на пресконференция в Париж с иракския президент Бархам Салих. Тръмп първоначално обяви, че ще изтегли всичките 2000 американски войници от Сирия, но впоследствие реши да остави там около 400 от тях в два района на страната. Макрон обяви, че до няколко месеца ще посети Ирак, за да изрази френската подкрепа за възстановяването на страната след победата й над джихадистите, предаде БТА, цитирайки АФП.

Една година след победата си над "Ислямска държава", която бе поела контрола над голяма част от територията му, Ирак е готов да си възвърне първостепенната роля в региона, заяви Макрон. Салих пък приветства "образцовото партньорство" на Ирак с Франция и ЕС "за излизане от изключително тежкия период", който преживява страната му. Франция ще продължи да води диалог с ливанското шиитско движение Хизбула, за да се избегне превръщането на Ливан в център на регионални конфликти, заяви Макрон, цитиран от ТАСС. "Има военно крило на Хизбула, което ние определяме като терористично, но има и представено в парламента политическо движение, с което можем да водим диалог, и ще продължим да правим тази разлика", каза френският президент, според когото този диференциран подход ще позволи да не се допусне превръщането на Ливан "в театър на всички регионални конфликти".

Иракският президент Бархам Салих заяви, че 13 френски джихадисти, пленени в Сирия като членове на "Ислямска държава", са били предадени миналата седмица на иракските власти и ще бъдат съдени в Ирак, предаде ДПА. "Те са обвинени в ръководене на операции срещу иракчани и иракски обекти в Ирак и ще бъдат съдени по иракския закон. По този въпрос действаме в рамките на международното право", заяви Салих, цитиран от Ройтерс. Агенцията подчертава, че иракският президент е заявил това в отговор на въпрос на френски журналист, но не посочил изрично дали говори за френски граждани. Макрон също отказа да коментира дали сред споменатите 13 души от ИД има французи.

Филип Епитропов
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини