Сенатът на САЩ призова Тръмп да не прибързва с изтеглянето от Сирия и Афганистан 

  • 05 февруари 2019 14:12

  • 333
  • 0
Сенатът на САЩ призова Тръмп да не прибързва с изтеглянето от Сирия и Афганистан 
© Getty Images/Guliver

Контролираният от републиканците Сенат на САЩ гласува снощи символична поправка, която силно се разминава с политиката на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, като се обявява срещу плановете му за спешно изтегляне на американските войски от Сирия и Афганистан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Със 70 гласа срещу 26 бе приета необвързваща поправка, предложена от лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, в която се казва, че горната камара продължава да вижда "сериозна заплаха" за САЩ в действията на екстремистките ислямистки групи в двете страни. В текста се признава, че има напредък в борбата срещу "Ислямска държава" и Ал Кайда в Сирия и Афганистан, но се предупреждава, че прибързано изтегляне без ефективни гаранции за затвърдяване на победите там могат да дестабилизират района и да създадат вакуум, който да бъде запълнен от Иран или Русия. 

Призовава се президентът Тръмп да гарантира "трайния разгром" на тези опасни групировки, преди да предприеме изтегляне от двете страни. 

Приетата поправка е част от всеобхватен законопроект за сигурност в Близкия и Средния Изток, който се очаква да бъде гласуван в Сената съвсем скоро. За да стане закон, обаче, той трябва да бъде приет и от контролираната от демократите Камара на представителите, в която почти сигурно ще претърпи значителни изменения. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини