Тръмп обещал "на ПКК" зоната за сигурност в Сирия

  • 31 януари 2019 09:30

  • 640
  • 0
Тръмп обещал "на ПКК" зоната за сигурност в Сирия
© Getty Images/Guliver (архив)

Обещанието за зона за сигурност в Сирия било дадено на ПКК (Кюрдската работническа партия, призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ). Това твърди днес турският в. "Дирилиш постасъ", като пише, че "истинското намерение" на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е излязло наяве. Става дума за споменатата от американския президент необходимост от създаване на зона за сигурност в Северна Сирия в дълбочина от 20 мили (около 32 км) навътре от турската граница.

Идеята бе приета топло от Турция, която отдавна настоява за такава зона и очаква лично да поеме задачата по нейното изграждане и осигуряването на безопасността й. Според "Дирилиш постасъ" обаче обещанието за буферната зона всъщност "било дадено на ПКК пред представители на групировката, с които Тръмп се срещнал на прием във Вашингтон".

В Турция разглеждат сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) и нейната милиция Сили за защита на народа (СЗН) като идентична групировка с действащата в Турция ПКК. Не такава обаче е позицията на Вашингтон, който прави разграничение между тези групировки. СЗН сътрудничат със САЩ на терен в Сирия, а американската страна им предостави оръжия в борбата срещу "Ислямска държава" въпреки недоволството на Анкара.

На въпросния прием Тръмп е приел Илхам Ахмед, съпредседателка на подкрепяния от САЩ Сирийски демократичен съвет, който според турския вестник представлява "цивилното крило на ПДС".

Пред Ахмед Тръмп дал дума за създаването на зоната за сигурност, а тя му изложила притесненията си във връзка с планираната от Турция военна операция в този район и заявила, че за тях една зона под турско влияние не би била сигурна. Телевизия Си Ен Ен съобщи, че при изтеглянето на американските войски от Сирия САЩ все пак ще оставят ограничен контингент, за да "защитава ПКК", пише вестникът, визирайки кюрдските бойци в Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган междувременно поставил пред Тръмп и неговите сътрудници условие зоната непременно "да бъде прочистена от ПКК", а контролът над нея да бъде изцяло в ръцете на турската армия, посочва още "Дирилиш постасъ". Той дори предупредил американския президент, че "търпението на Турция не е безгранично" пред опитите за баламосване, допълва вестникът.

В. "Йени шафак" също пише по темата в публикация, озаглавена "Скандална покана", имайки предвид присъствието на Илхам Ахмед на приема в хотел във Вашингтон. "Ще създам зона за сигурност за вас. Няма да позволя турците да извършат зверства" - тези "скандални", според квалификацията на вестника, уверения Тръмп дал пред Ахмед, когато тя поискала от американците помощ срещу турците. "Зоната за сигурност е за ПКК/СЗН", пише в заглавие и в. "Йеничаг".

В разговора с Тръмп Ахмед призовала за отсрочка при изтеглянето на американските сили. Тя казала също, че идеята за зона за сигурност е на Турция и че те са против нея. Ахмед пожелала също в района да бъдат изпратени наблюдатели на ООН, а не турски наблюдатели, отбелязва изданието.

Последвайте канала на

БТА
640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини