С новата стратегия на САЩ за Африка Тръмп ще противодейства на Китай и Русия

  • 13 декември 2018 21:27

  • 825
  • 1
С новата стратегия на САЩ за Африка Тръмп ще противодейства на Китай и Русия
© Getty Images/Guliver

Правителството на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви рязко пренасочване на стратегията за Африка, така че да противостои на "хищническите" практики на Китай и Русия, които "съзнателно и агресивно насочват инвестиции в региона, за да спечелят конкурентно предимство", предаде Асошиейтед прес.

Съветникът по националната сигурност Джон Болтън изложи новата стратегия в реч във фондация "Херитидж". Той каза, че сега САЩ ще избират по-внимателно африканските си партньори. Съветникът се спря специално на Китай, като го обвини в "подкупи, непрозрачни споразумения и стратегическо използване на дългове, чрез които да държи държавите в Африка в плен на желанията и повелите на Пекин".

Болтън каза, че Русия също "се опитва да засили влиянието си в региона чрез опорочени икономически отношения". Съветникът посочи, че старанието на Русия и Китай на целия африкански континент пречи на икономическия му растеж.

Критиците на стратегията са скептични, защото тя беше готвена две години, а президентът е добре известен с пренебрежителните си забележки към континента, където живеят 1,2 милиарда души.

Всяко ново усилие за противодействие на Китай в Африка обаче е закъсняло с години. Китай стана водещ търговски партньор на континента преди близо десетилетие и инвестира милиарди долари в големи инфраструктурни проекти.

Според новата стратегия "Процъфтяваща Африка", каза Болтън, "ще насърчаваме африкански лидери да избират висококачествени, прозрачни, приобщаващи и устойчиви чуждестранни инвестиционни проекти, включително такива от САЩ".
Болтън предупреди, че САЩ "ще прeосмислят подкрепата си за мироопазващите мисии на ООН", както и помощта за държави, чиито управници смятат за предизвикващи безпокойство, включително за Южен Судан.

"САЩ няма повече да предоставят помощ, без подбор, на целия континент", каза Болтън. Той добави, че "държави, които последователно гласуват против САЩ на международни форуми или действат срещу американските интереси, няма да получават щедра американска чуждестранна помощ".

Съветникът допълни, че трябва да има гаранции, че икономическата помощ носи резултати, тъй като стопанинът на Белия дом иска драстично да намали бюджетните средства, предназначени за дипломация.

Болтън изтъкна, че Вашингтон няма повече да предоставя допълнителни заеми или ресурси "на южносуданското правителство, водено от същите морално банкрутирали лидери, които вършат това ужасяващо насилие", предаде Франс прес.

"За съжаление, милиарди и милиарди долари на американските данъкоплатци не постигнаха очакваните резултати", заяви Болтън в изказването си пред консервативната фондация "Херитидж" във Вашингтон.

"От днес нататък, САЩ няма да търпят повече тази отколешна традиция на помощ без да има резултати, да се помага без да има отговорност и да се подкрепя без да има реформи", подчерта той. "Америка е щедра, но настояваме парите ни да се използват по добър начин".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
825 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
циганче

2018.12.13 | 22:37

1

Дядо Дончо все в маймунски пози го показват.

Добави коментар

Водещи новини