Публичен сблъсък между Тръмп и шефа на Върховния съд на САЩ 

  • 22 ноември 2018 06:53

  • 822
  • 0
Публичен сблъсък между Тръмп и шефа на Върховния съд на САЩ 
© Getty Images/Guliver

Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс влезе в открита полемика с президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, като защити независимостта на федералната съдебна система от неговите обвинения в политически пристрастия, предаде Ройтерс.

Полемиката между тях възникна, след като в понеделник федерален съдия в Сан Франциско блокира указа на Тръмп от 9 ноември, който нареждаше на съответните ведомства да отказват предоставяне на убежище на нелегални имигранти. Президентът обоснова решението си със стремежа да бъдат спрени движещите се към САЩ кервани от мигранти, състоящи се главно от жители на страни от Централна Америка. Белият дом веднага реагира с декларация, в която се казва, че властите в САЩ ще предприемат в рамките на закона всички необходими мерки за защита на южната граница на страната въпреки решението на съда. 

А самият Тръмп писа в Туитър: "Извинявам се, председателю на Върховния съд Джон Робъртс, но у нас наистина има "съдии на Обама", чиито възгледи силно се отличават от възгледите на онези хора, на които е възложено да гарантират сигурността на нашата страна". 

Вчера съдия Робъртс излезе с декларация, в която се казва: "Ние нямаме съдии, привърженици на Обама, или съдии, привърженици на Тръмп, или на Буш, или на Клинтън. Имаме изключителна група от отдадени на професията си съдии, които правят най-доброто, за да гарантират равни права на онези, които заставят пред тях. Независимата съдебна система е нещо, за което всички трябва да бъдем благодарни", подчертава върховният съдия.

Необичайно е за шеф на 9-членния Върховен съд на САЩ да излезе с такъв публичен отговор на президента. Опонентите на Тръмп виждат в неговите непрестанни критики срещу федералните съдилища опасна атака срещу върховенството на закона в САЩ, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
822 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини