Американската армия полага километри бодлива тел на мексиканската граница

  • 20 ноември 2018 13:46

  • 671
  • 0
 Американската армия полага километри бодлива тел на мексиканската граница
© Getty Images/Guliver (архив)

В ранното утро, под лекия бриз, американски войници бързо развиват от безбройни макари бодлива тел и я закрепват на зелени колчета, забити в земята. Новите заграждения подсилват допълнително естествената преграда - река Рио Гранде, разделяща мексиканските земи от Тексас.

Нова лъскава ограда, на височина до рамото, израсна за три дни край град Ларедо в щатския Юг. Бодливата тел се вие като змия и накрая се губи от погледа, пише Франс прес, цитирана от БТА.

За да изпълнят тая не твърде благодарна задача, стотина американски войници от 19-и пехотен батальон са изминали към 2000 километра от Форт Нокс в Кентъки дотук. Далеч от бойните полета, военните са заели позиции из 260-хилядния град на границата с Мексико, изпълнявайки оспорваната заповед на американския президент. В рамките на своята политика за борба с нелегалната миграция Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския нареди по-рано този месец близо 5800 войници да бъдат разположени на границата заради пристигането на внушителни групи мигранти, прииждащи от Централна Америка. Според критиците му това решение целяло само да мобилизира неговите избиратели дни преди междинните избори.

"Спешен проблем за нацията", "нашествие" - така президентът на САЩ описваше пристигането на тези мигранти, често бягащи от насилие. Най-видим резултат от разполагането на войските до момента е споменатото вече заграждение - физическа преграда, която се очаква да възпрепятства нелегалното минаване на границата, така че мигрантите да се насочат към регламентираните места за влизане в САЩ.

Взводът на лейтенант Алън Копник работи прилежно през уикенда. Недалеч от семействата, извели кучета на разходка, войниците монтираха оградата и бодлите понякога късаха камуфлажните им униформи. Лейтенантът признава, че някои от местните били разтревожени от появата на оградата и на войските. "Мнозина обаче ни подкрепят, идват хора, ветерани ни стискат ръцете, черпят с торти, носят ни вода", уточнява той пред АФП.

На стотина метра зад него, на другия бряг на реката, в Мексико, се виждат група хора. 

"Виждате как тия оттатък реката ни псуват на испански, замерват ни с бутилки. Отсам обаче ни гледат с други очи", казва Копник.

По принцип не е разрешено армията да провежда операции за поддържане на реда в пределите на страната. Съответно войниците, разположени в Ларедо, изобщо няма да контактуват директно с мигрантите. 

След 6 ноември, когато изборите останаха в миналото, Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския впрочем вече доста по-рядко споменава "керваните" от пришълци.

При все това 45-ят президент на САЩ качи в понеделник в Туитър снимка, за да се похвали с бодливите заграждения, подсилващи стената, изградена на места по мексиканската граница. 

"Фейк нюз" (фалшивите новини) показват само стари кадри с хора, прескачащи бариерата в океана. Ето как изглежда това сега - стига толкова катерачи през нашето управление", написа той в Туитър.

Граничната мисия постави в неудобно положение армията, която трябва да бъде политически неутрална. По време на обиколка сред войските по границата миналата седмица министърът на отбраната Джим Матис подчерта, че краткосрочната им задача е да подпомагат митническите служби и граничната защита, както и да градят физически препятствия. Но "в дългосрочен план още няма решение", посочи той.

Войници казаха пред АФП, че виждат в престоя си на границата полезна тренировка, и то без риск да участват в сражения. Откакто медии в САЩ публикуваха критики на войници срещу тази мисия, военните бяха строго инструктирани да не споделят лични мнения с журналисти.

В Ларедо не идват "кервани" от мигранти. Те се насочват по-скоро към Тихуана, граничен град на повече от 2000 км оттук, разположен срещу калифорнийския Сан Диего. Според властите там са пристигнали вече над 3000 души.

Граничар, на когото не е разрешено да разкрива самоличността си, заяви, че присъствието на военни го радва, тъй като "стотици" мигранти се опитват всеки ден да минат през охраняваната от него 40-километрова отсечка.

Предвижда се войниците да стоят тук до 15 декември, а съдбата на монтираната ограда остава неясна. "Никой не знае кога ще я махнат. Това наистина не е наша работа", обяснява лейтенант Копник.

"Ако кажат да я приберем, ще го направим с усмивка, като добри войници", добавя той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини