Тръмп иска цените на лекарствата да бъдат обявявани в рекламите

  • 16 октомври 2018 06:36

  • 3772
  • 2
Тръмп иска цените на  лекарствата да бъдат обявявани в рекламите
© Getty Images/Guliver

Фармацевтичната индустрия трябва да обявява цените на лекарствата в рекламните клипове, хвалещи качествата им, предлага правителството на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, за да предизвика намаляване на цената на лечението в Съединените щати, предаде Франс прес.

Сега фармацевтичните лаборатории са длъжни да обявяват в рекламните клипове само вторичните ефекти на лекарствата, но не "отражението на покупката им за вашите портфейли", се казва в съобщение на министерството на здравеопазването, което е на мнение, че "болните заслужават повече прозрачност".

Министерството напомня, че десетте най-рекламирани лекарства в САЩ имат цена от 535 до 11 000 долара месечно. "Хората трябва да знаят колко струва дадено лекарство и колко ще им струва лечението, преди да застанат пред касата в аптеката", обяснява министърът на здравеопазването Алекс Азар.

Цената на лекарствата е "финансова пропаст" за мнозина американци, защото в САЩ няма система за обществено здравно осигуряване, подобна на тези в Европа, при които има орган, упълномощен да преговаря с фармацевтичните лаборатории.

Те определят свободно цените в зависимост от търсенето и предлагането.

През 2016 г. разходите за здраве в САЩ са се увеличили с 4,3 процента и са достигнати 3300 милиарда долара или по 10 500 долара на човек, добавя АФП. 

Последвайте канала на

БТА
3772 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.16 | 08:56

1
Това е добре, а в седесарска България цените са тайна докато не идеш на касата, това е далаверата на аптечната СДС-мафия.
toi

2018.10.16 | 09:55

2
за неграмотните хора като теб, които не ползват интернет, ще си останат вечна тайна!

Добави коментар

Водещи новини