Осъдиха американски полицай, застрелял чернокож по време на служба

  • 06 октомври 2018 17:09

  • 903
  • 2
Осъдиха американски полицай, застрелял чернокож по време на служба
© gettyimages

Американски полицай беше осъден за убийство, след като застреля чернокож по време на служба. Такава присъда е прецедент в САЩ, където годишно от униформени са застреляни 1000 души, съобщава Нова телевизия.

През 2014 г. Джейсън Ван Дайк застрелял 17-годишен младеж. Година по-късно се появи видеозапис, който показа, че полицаите са излъгали за случилото се. Те написали, че младежът ги е нападнал, а на записа се вижда как той се отдалечава от тях. Ван Дайк пристигнал на мястото с патрулен автомобил само 6 секунди преди да открие огън. Изстрелял 16 куршума срещу младежа.

Присъдата е за непредумишлено убийство и носи наказание от 6 до 15 години затвор.

Други трима полицаи са изправени пред съда за даване на фалшиви показания.

"Това е историческо решение за Чикаго. То решение ни дава повод да се вгледаме в употребата на сила от полицаите", каза активистката за защита на гражданските права Джанет Уилсън.

"Всеки, който е запознат със ситуацията в Чикаго и работата на съдебната система, е наясно, че моят клиент беше превърнат в жертвено агне. Политическите лидери пожертваха него, за да спасят себе си", заяви адвокатът на осъдения полицай Даниел Хърбърт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
903 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
BAI GANIO

2018.10.06 | 19:35

2
usa TERORISTI
Жоро

2018.10.06 | 17:55

1
Това е съдбата на героите днес.

Добави коментар

Водещи новини